Победа за управляващите и на президентските, и на парламентарните избори

...
Победа за управляващите и на президентските, и на парламентарните избори
Коментари Харесай

Първи резултати от изборите в Турция

Победа за ръководещите и на президентските, и на парламентарните избори – това демонстрират първите частични резултати след вота в Турция, оповестява държавната Анадолска организация, представена от БТВ. Подобни са данните, представени от разнообразни медии в южната ни съседка.

При под 40% преброени бюлетини Реджеп Ердоган получава към 57% от вота, а главният опозиционен претендент Мухарем Индже – 28%. Първите резултати за Меджлиса демонстрират, че обединението на Партията на справедливостта и развиването получава към 60% от депутатските места, а опозиционният алианс – към 28%.

Към момента в по-голям брой страни отвън Турция са дали своят вот за Индже и подкрепилите го партии, само че Ердоган остава мощен в скандинавските страни, Германия, Франция и Холандия, където турските диаспори са по-консервативни. В нашата страна турските жители са дали гласа си преобладаващо за кемалистките политически сили от опозицията.

Тя се показва най-добре в западната част на Турция, като Истанбул, където изгря политическата звезда на Ердоган, той губи с малко.

Ако няма промени до дефинитивни резултати, то това би означавало, че Ердоган ще ръководи еднолично Турция без потребност от балотаж, а Народното събрание ще продължи да бъде под контрола на партията му. Все още обаче никой не разяснява резултатите, тъй като занапред е допустима смяна с придвижване на преброяването.

Индже дори непосредствено съобщи, че междинните резултати са част от пропагандата на властта.

В Турция към този момент броят бюлетините, какво да чакаме в България

Днешният избор беше белязан от огромно напрежение след изненадващо сполучливата предизборна акция на опозицията. В една от провинциите покрай границите с Грузия и Армения локалният водач на опозиционната Добра партия беше погубен при конфликт със симпатизанти на Ердоган. И на други места има спречквания.

На този декор, сигнали за изборни нарушавания и интервенция на силите на реда в изборния развой не липсват - изключително в кюрдските региони. Там печели Демократичната партия на народите, която е на ръба да прескочи бариерата за влизане в Меджлиса. Такива упования изрази дори съпартиец на Ердоган.

Опозицията прави редом броене и при съществени разминавания се чака протестна вълна.

Как ще се промени Турция след вота?

След референдума от предходната година, днешният избор на процедура ще промени формата на държавно ръководство.

Турция става президентска република и първата и най-голяма смяна, която ще последва от това е, че идващото турско държавно управление няма да има министър председател.

Новоизбраният президент ще поеме функционалностите и на министър-председател, а държавно управление на процедура ще му бъде подчинено.

Новият държавен глава ще може еднолично, без глобата на Народното събрание - да основава закони, да избира и назначава министри И висши съдии, да изготвя бюджета на страната, както и да вкарва или анулира изключително състояние в страната.

Тези промени дават съвсем безспорна власт в ръцете на един човек в по този начин или другояче подложената на критика за нарушаването на демократичните правила Турция на Ердоган.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР