Победа на първи тур - от това се нуждаеше в

...
Победа на първи тур - от това се нуждаеше в
Коментари Харесай

Калъчдароглу има шанс срещу Ердоган - ако направи невъзможното

Победа на първи тур - от това се нуждаеше в неделя Кемал Калъчдароглу, кандидатът на опозицията в Турция. Причината е елементарна - третият претендент, останал в конкуренцията, е прочут като ултранационалист, а неговите симпатизанти по-вероятно ще поддържат Ердоган на балотаж.

Тази опростена азбучна истина на турската политика бе това, което голям брой анализатори и публицисти написаха в нощта на вота. И е доста допустимо тя да се окаже действителност - само че през днешния ден въпросният ултранационалист, третият претендент, който завоюва скромните 5,28% от вота - Синан Оган - търси договаряния с опозицията.

Кой е Оган? Преди години той влиза в политиката като млад, високообразован и коренен националист в Партията на националистическото придвижване - същата, която осигуряваше болшинство на Ердоган в Народното събрание в последното десетилетие. Оган обаче бързо бива изпъден от партията - тъй като е прекомерно кемалистки надъхан за усета ѝ. На този избор бе подсилен от няколко дребни националистически партии като самостоятелен претендент.

В ръцете на Оган в този момент може би са 2,9 млн. гласа, от които Калъчдароглу обезверено се нуждае, с цел да има късмет.
Балотажна математика
Ердоган води с 4,61% от вота на първи тур. Тази разлика би трябвало да бъде стопена, с цел да има късмет Калъчдароглу на балотаж.

А при сравнително високата интензивност от 86,87%, не може да се чака изключително доста гласоподаватели, които са " проспали " първия избор, да се включат на втория. Ерго - опозицията се нуждае от гласовете на Оган.

Оган знае това и към този момент загатна, че е подготвен да договаря с опозицията за тях. Разбира се, това по никакъв метод не подсигурява, че всички 5,28%, подкрепили него, ще го послушат и под строй ще отидат да гласоподават за Калъчдароглу. Някои несъмнено ще пропуснат балотажа, а значително евентуално ще гласоподават за Ердоган.
Какво желае Оган
По информация на Клуб Z на Калъчдароглу и на неговия екип са изпратени редица условия, с цел да получи поддръжка от третия претендент.

Оган желае кандидата на опозицията да осъди тероризма, да се приближи до ултранационалистките позиции за казуса с бежанците и да поддържа турския шовинизъм като цяло.

Калъчдароглу, несъмнено, осъжда тероризма като всеки актуален политик. По отношение на бежанците неговата Републиканска национална партия има ясни проекти - да върне милиони сирийци назад във към момента разкъсваната им от война страна.

По време на акцията той разгласява две видеа - в отбрана на кюрдите и алевитите - като в първото разгласи, че " милиони кюрди са третирани като терористи за няколко вота ". Ердоган и националистите, предстоящо, скочиха против тези извънредно меки позиции. А част от кюрдите (не всички, някои гласоподаваха за Ердоган) го поддържаха.

Това искане на Оган е в действителност офанзива против друга основна групировка и нейните гласоподаватели - Демократичната национална партия (HDP).

Може би най-прогресивната, лява и симпатизираща на малцинствата партия в Турция, тя публично не е част от най-голямото опозиционно обединяване, само че въпреки всичко поддържа Калъчдароглу. Демократичната национална партия е известна с множеството си задържани и съдени от властта деятели и политици, както и с тезата, че симпатизира на Кюрдската работническа партия - която съгласно половината свят е терористична организация, съгласно другата половина (сред тях е и България) - не е.
Математиката не излиза
Оган на процедура споделя на Калъчдароглу да се откаже от поддръжка от HDP, в случай че желае да получи неговата. Но това значи да се откаже от вота на 10% от турските гласоподаватели за малко над 5%. 

Така в идващите две седмици Калъчдароглу има веднъж към победа на балотажа - някак да убеди ултранационалиста и неговите сподвижници, че ще почита техните разбирания, до момента в който в това време резервира поддръжката на HDP.

Дори и тогава успеха ще бъде на косъм.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР