По заповед на министъра на околната среда и водите Емил

...
По заповед на министъра на околната среда и водите Емил
Коментари Харесай

Започват масови проверки на фирми с разрешителни за дейности с отпадъци

По заповед на министъра на околната среда и водите Емил Димитров стартират всеобщи инспекции на сдружения, притежаващи разрешителни за действия с боклуци и сложни разрешителни, издадени по реда на Закона за запазване на околната среда.

Проверките потеглят в областите Монтана и Пловдив, с цел да открият съблюдават ли се изискванията по разрешителните документи или сложни разрешителни, има ли на площадките, въведени в експлоатация инсталации и уреди, по какъв начин се ръководят формираните боклуци от активността и съблюдават ли се изискванията по издадените единодушия по известия за трансграничен транспорт на боклуци.

Във връзка с предписание на Върховна административна прокуратура и заповед на министъра на околната среда и водите ще се проведат инспекции и на ТЕЦ-ове. Обект на инспекции ще бъдат и всички съществени оператори, осъществяващи действия по енергийно оползотворяване на отпадъци с цел попречване замърсяване или увреждане на съставни елементи на околната среда. Освен фактическото положение на сдруженията, ще се инспектира дали са инсталирани плануваните в разрешението оборудвания (пречиствателни уреди – филтри, автоматизирани системи за осъществяване на лични непрекъснати измервания и други).

Утре министър Емил Димитров ще внесе в Министерския съвет промени в Устройствения устав на Министерство на околната среда и водите, с които се основава нова дирекция „ Национален координационен център “. Чрез него ще се набира, следи и проучва нужната информация за обезпечаване опазването на съставените елементи на околната среда, както и факторите, които замърсяват или повреждат околната среда, като задачата е навременно да се вземат аргументирани решения. Звеното ще работи в тясно съдействие с районните инспекции по околна среда и води, " Басейнови дирекции " и дирекции на националните паркове.  
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР