По заповед на американския президент Джо Байдън ФБР разсекрети документ

...
По заповед на американския президент Джо Байдън ФБР разсекрети документ
Коментари Харесай

ФБР разсекрети документ, свързан с разследването на атентатите от 11 септември

По заповед на американския президент Джо Байдън ФБР разсекрети документ за връзката сред саудитски жители в Съединените щати и двама от атентаторите на 11 септември. Роднини на жертвите от дълго време упорстват за издание на информацията и имат вяра, че представители на Рияд са знаели за нападенията, само че се са се пробвали да ги предотвратят.

Новият документи обаче не разкрива връзка на саудитското държавно управление със заговора. 15 от общо 19 атентатори бяха саудитци. Обнародваните 16 страници са мощно редактирани и съдържат сведения от източник със засекретена идентичност. Според него двама от нападателите са влизали в Съединените щати като студенти през 2000 година. Те са получили забележителна помощ от Омар ал-Байуми, също студент, само че чест клиент на саудитското консулство в Лос Анджелис с висок статут в задачата. Ал Байуми е превеждал на двамата си сънародници, уреждал им пътуваниуя, настаняване, снабдявал ги и с пари.

Двамата нападатели са поддържали връзка с имам от джамия в Лос Анджелис, избран от източника на ФБР като човек с " екстремистки възгледи ".

Администрациите на Джордж Буш, Барак Обама и Доналд Тръмп отхвърлиха разсектретяване на информация по случая от съображения за националната сигурност. Докладът на комисията за следствие на 11 септември не откри саудитска държавна връзка със заговора. Роднини на жертвите в този момент обявиха, че президентът Байдън не е мечтан на церемониите за 20-тата годишнина от атентатите, в случай че не разсекрети информация по въпроса. Държавният глава подреди на службите да разгласяват каквото могат през идващите шест месеца, а през вчерашния ден посети за годишнината и трите места на ударите.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР