По закон, таванът на пенсиите пада от 1 януари 2019

...
По закон, таванът на пенсиите пада от 1 януари 2019
Коментари Харесай

Д-р Хасан Адемов: Трябват 155 млн. лв, за да отпадне таванът за всички пенсии

По закон, таванът на пенсиите пада от 1 януари 2019 година, а за отпуснатите през 2018 година пенсии се планува преизчисляване по ново съответствие - 40% от оптималния застрахователен приход или 1040 лева Това изясни в Сутрешния блок на БНТ1д-р Хасан Адемов – ръководител на Комисията по труда, обществената и демографската политика в Народно събрание, народен представител от ПГ на Движение за права и свободи.

Д-р Хасан Адемов: Има импортирана петиция до ръководителя на Народно събрание Цвета Караянчева, в която са събрани подписи с искане за отпадане на тавана освен за новоотпуснати пенсии, а за всички с стеснен размер, те са към 65 000, по информация на Национален осигурителен институт. За да се случи това, са нужни спомагателни 155 млн. лева
Проблемът не е във финансовия запас, а че хората с стеснен таван на пенсиите се усещат дискриминирани. Трябва да проведем една полемика и да дадем гласност на техните претенции, с цел да може да се вземе решение, добави доктор Адемов.

Той изясни още, че до 1997 година на процедура не е съществувал указател на обезпечените лица и таман по тази причина таванът през 2019 година би трябвало да отпадне, тъй като е ясно, че има директна връзка сред обезпечаването и размера на пенсиите.

Днес завършва общественото разискване на Закона за хората с увреждания. Предстои съвещание на обществената комисия, с цел да се прегледат импортираните законопроектите, сподели още доктор Адемов.
Д-р Хасан Адемов: Майките на деца с увреждания чакат този въпрос да бъде решен по допустимо най-бързия метод. Не са удовлетворени от темпоритъма, с който върви приемането на тези закони. Аз съм уверен, че до края на годината това ще се случи. Дали ще има нови митинги на майките зависи от това в какъв тип законите ще излязат от Народно събрание след второ четене.
Д-р Адемов разяснява и казуса с неналичието на здравна помощ за деца, заболели от диабет в детските и градини и учебните заведения. Човешки запаси - би трябвало да се намерения за този фактор. Това е проблем номер едно, той е проблем на обществото като цяло и може да бъде решен с общите старания на всички ведомства и институции, които са ангажирани, добави специалистът.
 Децата с диабет без здравна помощ в детските градини и учебните заведения Децата с диабет без здравна помощ в детските градини и учебните заведения
Деца с хронични болести са оставени без здравна грижа в градините и учебните заведения, макар актуализирания през 2017 година Закон за здравето, който гарантир...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР