По закон електронната система за следене на количествата на лекарствата

...
По закон електронната система за следене на количествата на лекарствата
Коментари Харесай

Електронната система за следене на лекарствата ще заработи най-рано през май


По закон електронната система за следене на количествата на медикаментите у нас към този момент трябваше да съществува. Процесът обаче се бави, оповестява bTV.

Здравното министерство разгласява за публично разискване наредбата, която споделя кой, по какъв начин и в какъв период ще рапортува посредством системата количествата медикаменти по Здравна каса, които внася, продава в страната или пък изнася.

Системата ще се управлява от Агенцията по медикаментите и ще генерира лист с недостигащите у нас. За тях износът краткотрайно ще се стопира.

Обществена поръчка за създаване на системата не е оповестена. Здравните управляващи настояват, че се оправят със лични сили и изясняват, че при потребност от надграждане ще похарчат не повече от 300 000 лева

В момента системата се тества. Информация в нея би трябвало да подават всички играчи на пазара, с цел да е ясно кой какъв брой медикаменти е внесъл, продал в страната или пък изнесъл. При старта на системата ще се подават данни за шест месеца обратно, с цел да могат да се изчислят първите дефицити на лекарства.

"Ако аптеката не е разполагала със програмен продукт, тя няма по какъв начин да подаде такава информация и това може би ще е един от проблемите ", твърди Светослав Крумов от Фармацевтичния съюз.

Търговците би трябвало да са механически обезпечени, да разполагат с нужните системи и с електронен автограф. Процесът по изпращане на данните ще да бъде атоматизиран. Обмисля се по какъв начин да се унифицира информацията за медикаментите, с цел да не настане безпорядък.

"Това, което ние сигурно ще желаеме да бъде допълнено в наредбата, е отбраната на данните ", съобщи Боряна Маринкова, изпълнителен шеф на БАРПТЛ.

Данните ще бъдат криптирани и достъп до тях ще имат единствено оторизирани лица с електронен автограф, твърди здравното министерство. През март и април ще бъдат провеждани проби, образования и срещи със заинтригуваните страни.

"Прозрачността, образованията, които ще бъдат направени, ще бъдат толкоз, че съгласно мен няма да се компрометира началото на въвеждането на информацията ", увери зам.-министърът на опазването на здравето Жени Начева.

Системата ще проработи най-рано през май. Ще пресмята дефицита на медикаменти и всяка седмица ще генерира лист със неразрешените за експорт. Първият лист би трябвало да е подготвен най-рано в края на юли.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР