По-ясни правила и двукратно облекчение на административни процедури се предлагат

...
По-ясни правила и двукратно облекчение на административни процедури се предлагат
Коментари Харесай

МОН предлага по-ясни правила в Механизма за противодействие на насилието в училищата

По-ясни правила и двукратно облекчение на административни процедури се оферират в обновения Механизъм за противопоставяне на издевателството и насилието в системата на предучилищното и учебно обучение. Промените бяха изложени през днешния ден от представители на Министерството на образованието и науката пред депутатите от парламентарната просветителна комисия във Велико Търново, заяви пресцентърът на МОН.

Освен облекчаването на класификатора и дневника, отпадат централно заложените периоди за това по кое време и в какъв период би трябвало да се извършат дейностите. Дава се по-голяма автономност на институциите, облекчени са процесите за създаване на цялостните политики на самите институции с акцент към предварителната защита, е показала Мария Семерджиева - консултант в МОН.

Тя акцентира, че измененията са направени в съдействие с неправителствения бранш.

В Механизма е основан нов раздел - за кибернасилието и кибертормоза. "Трябва да се приказва с децата за това какво може да се случи, в случай че едно дете е подложено непрекъснато на тормоз ", декларира Семерджиeва. Тя прибавя, че е належащо да се сътрудничи с родителите и непрестанно да се правят оценка процесите, с цел да бъдат променяни при нужда.

В Механизма са написани съответни стъпки, които би трябвало да се подхващат на равнище институция и на равнище клас или група. Сред ограниченията са възстановяване на системата на наряди в учебните заведения, включване на учениците в правенето на правила, проекти и действия, както и непрекъснато партньорство с родителите посредством тематични наставнически срещи, разговори и ангажиране в разнообразни действия. Предвидено е повишение на квалификацията на педагогическите експерти и назначението на психолози, педагогичен съветници и просветителни посредници.

В класификатора типовете принуждение и тормоз са разграничени на три равнища. Първото е обвързвано с нарушение на разпоредбите, второто - с повторение на едни и същи нарушавания и случаи на принуждение, а на трето равнище са обстановките, свързани с принуждение, което би могло да заплаши здравето и живота на децата.

Промените в Механизма ще бъдат показани на работни срещи с шефове и учители в страната паралелно с новата Наредба за приобщаващото обучение, осведомят още от МОН.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР