По всичко личи, че цената на последствията от епидемията ще

...
По всичко личи, че цената на последствията от епидемията ще
Коментари Харесай

Бели 166.7 млрд. евро планира Европа за предстоящите черни дни

По всичко проличава, че цената на следствията от епидемията ще надвиши и най-смелите ни показа. Евроинституциите са наясно с прогнозите на икономистите за дълбока криза през 2021 година и по тази причина залагат на рекордни бюджети и нови механизми за надзор на средствата. Новото е, че отпущането на парите ще бъде обвързано с върховенството на закона и промени.

След като от шест месеца дълготрайният бюджет на общността за 2021-2027-а буксува, Европейската комисия концентрира напъните си върху финансовата рамка за 2021 година, която ще бъде напълно фокусирана върху възобновяване. Комисията предложи рекордни разноски за този интервал в размер на 166.7 милиарда евро поети отговорности (- 9.7 % спрямо 2020-та) и на 163.5 милиарда евро заплащания (+ 0.8 % по отношение на 2020-та). Предвижда се отпущането на още 211 милиарда евро безплатни средства, както и на близо 133 милиарда евро - под формата на заеми по линия на Плана за възобновяване на Урсула фон дер Лайен. За съпоставяне, бюджетът на Евросъюза за тази година

възлиза на "скромните " 172.5 милиарда евро.

Ако се осъществят тези планове, ще бъдат мобилизирани обилни вложения, които ще послужат за превъзмогване на непосредствените стопански и обществени последствия от пандемията, за стабилно възобновяване и отбрана, за основаване на работни места. Важно е да се означи също по този начин, че това е първият бюджет, който не планува вноски и заплащания от Обединеното кралство, откакто Лондон напусна съюза на 29 февруари.

Най-скъпите стратегии

Разбира се, обърнато е повече внимание на тези сфери, които са от голяма важност за по-бързото възобновяване. Например програмата „ Цифрова Европа “ и киберотбраната получават 1.34 милиарда евро. Три милиарда евро са за високоефективна транспортна инфраструктура, 575 млн. евро - за единния пазар, 163.2 млн. евро - за поддръжка на съдействието в областта на данъчното облагане и митниците.

Програмата „ Еразъм+ “ ще се финансира с 2.89 милиарда евро, а 1.1 милиарда евро са планувани за решение на проблемите с мигрантите.

Сред най-скъпите пера е селскостопанската политика - 55.2 милиарда евро, а 1.9 милиарда евро ще бъдат отпуснати за предприсъединителна помощ, в това число за Западните Балкани.

На „ Хоризонт Европа “ за 2021-а се оферират 17.3 милиарда евро. Сумата би трябвало да помогне за увеличение на научните и иновационни действия, свързани със здравето и климата.

В същото време Европарламентът упорства за повече пари за обществени действия и по-конкретно за предприемането на радикални ограничения за омекотяване на шока в областта на заетостта. Въпросните ограничения включват милиардни дотации за заплати, подкрепяне на приходите и удължение на схемите за компенсации при безработица.

Проблемът е, че в случай че трите фактора в общността - комисия, парламент и национални държавни управления, не съумеят да се договорят за параметрите на бюджета за 2021-а и него ще го сполети ориста на дълготрайния, който надали ще бъде признат до края на сегашната година.

Пари против господство на закона

Заради рецесията евроинституциите отвориха обилно портфейла и огромният въпрос за България в този момент е до каква степен ще спрат злоупотребите с евросредства у нас и ще стартират ли най-сетне управляващите да съблюдават прецизно изискванията за разпределение на европейските парите? Ужасно сложна работа за българските управници, единствено че някак ще би трябвало да проумеят, че тъповатите балкански номера този път няма да минат. Специално Европейската комисия дълго се заканваше, само че на 29 юни публично разгласи, че през септември ще показа първите отчети по общото наблюдаване за върховенството на закона в общността.

"Подготовката напредва. Предвижда се отчетите да бъдат обвързани с достъпа до средства от бюджета на Европейския съюз. Комисията ще предложи при определяне на дефекти във връзка с господство на закона да се стопират или лимитират средствата, отпускани на страните от общия бюджет ", разгласи еврокомисарят по правораздаването Дидие Рейндерс. Той настоя решенията в тази тенденция да се одобряват от Съвета на Европейски Съюз

с назад квалифицирано болшинство,

т.е. за отменяне да бъдат нужни гласовете на 55% от страните, представляващи 65 на 100 от европейското население.

"Новият механизъм ще бъде защитно средство против корупцията, в отбрана на свободата на медиите и за контрол на работата на националните институции ", добави Рейндерс. По думите му данните за отчетите ще се събират от разнородни източници, само че оценките ще бъдат правени само от комисията.

В тази връзка евродепутатът Радан Кънев разяснява, че днешното положение на медийната независимост у нас, политическата корупция и политизацията на прокуратурата

директно заплашват възможностите на България

да получи поддръжка и вложения от възстановителния фонд на Евросъюза.

"Докладът ще е по въпроси, свързани с битката с корупцията, свободата на медиите и плурализма, и междуинституционалните спирачки и салда. Ако действието им е застрашено заради недостиг на върховенството на закона, Брюксел ще има пълномощията да замрази, понижи или ограничи европейските фондове съразмерно ", акцентира Кънев.

200 млн. евро за междинния бизнес

Европейската комисия утвърди държавна помощ в размер на 200 млн. лева в поддръжка на междинните предприятия в България, наранени от рецесията с ковид.

Европейският фонд за районно развиване ще обезпечи съфинансиране от 87 млн. евро под формата на директна безплатна помощ, като едно дружество ще може да получи до 75 000 евро по тази линия.

От помощта ще могат да се възползват всички компании като се изключи занимаващите се с първична продукция и обработка на аграрни артикули, риболовство, аквакултури, както и от горския, финансовия и хазартния бранш.

Очакванията са от мярката да се възползват към 1500 сдружения, а помощта ще им бъде предоставена преди 31 декември.

Това е следващият финансов инструмент за възобновяване на бизнеса. По схемата 60/40 до момента са платени 114.7 млн. лева, с които е непокътната заетостта на към 150 000 души. Вече се отпускат пари и по програмата за поддръжка на микро- и дребни предприятия. По нея те могат да разчитат на сред 3000 и 10 000 лева безплатна помощ.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР