По всичко личи, че става въпрос за поръчка. Така един

По всичко личи, че става въпрос за поръчка. Така един ...

Тръгна ли кръгът Пеевски да респектира създателите на Биволъ?.

По всичко личи, че става въпрос за поръчка. Така един от създателите на сайта за разследваща журналистика "Биволъ" Асен Йорданов коментира информация за започнала проверка от Върховната касационна прокуратура (ВКП) срещу него и другото лице на медията – Атанас Чобанов.
Припомняме, че само преди два дни вестник "Труд", чиято оперативна дейност се води от Петьо Блъсков, публикува материал, според който Йорданов и Чобанов били герои като "Апартаментгейт". В материала бяха пуснати и нотариални актове на купени дворни места в село Зелено дърво от Йорданов, както и поземлен имот на Чобанов в село Варвара с материален интерес 0 лева – според Имотния регистър. Самият Чобанов обаче отговори във Facebook с нотариалния акт за имота, в който пише, че е платил 8000 лева за имота и твърдение, че в регистъра е имало "чистка" - нещо, което "Биволъ" заподозря и публикува материал, че е направено, за да се скрият имотни сделки на главния прокурор Сотир Цацаров. Прокуратурата обаче отрече Имотният регистър да е пипан.

Според Асен Йорданов, който говори в предаването "Честно казано" на Люба Кулезич по "Евроком", индикацията за репресия от страна на прокуратурата е, че проверката върви по фалшив сигнал. Йорданов казва, че държавното обвинение официално ги проверява по сигнал на "Боец", но председателят на "Боец" Георги Георгиев е уверил създателите на "Биволъ", че не е подавал никакъв сигнал. Йорданов уточни и, че всъщност не е наясно какво прави ВКП – дали проверка, дали вече е започнало досъдебно производство, като журналистът е бил уведомен от полицай Николай Горанов, че трябва да бъде разпитан. Именно Горанов заявил, че има сигнал от "Боец". Йорданов е питал официално кой е наблюдаващият прокурор и дали въобще има нещо, което ВКП прави. А Георги Георгиев е опитал да занесе декларация от името на "Боец" при полицай Горанов, но служителят на реда изведнъж се е скрил, твърди Йорданов. И напомни, че по закон анонимни сигнали за случаи на корупция не се приемат, като това е указано и на сайта на ВКП. А Георгиев потвърди за декларацията и каза, че все пак я е завел официално в деловодството на ВКП.

Много е важно какви са имотите, за които пише "Труд" - единият е запустяла нива от 1 декар до кльона на турската граница, на 7 километра от Малко Търново, обясни Йорданов и добави - там няма вода, няма ток, няма и път. Този имот, според "Труд", бил част от горски масив и струвал 20-30 000 лева. "Това е типичен стил на Пеевските медии", иронизира Йорданов и определи материала на вестника като "очерняща кампания".
Освен това, гражданско движение "Боец" се оплака, че има досъдебно производство заради проведения в началото на април тази година протест пред Министерския съвет във връзка с "Апартаментгейт", под надслов "Има кой да ви накаже". Мото беше провокирано от изказването на Цветан Цветанов в "Панорама", че него няма кой да го накаже заради "Апартаментгейт". След протеста имаше арестувани за хвърляне на домати и яйца.

Източник: actualno.com