По всичко личи, че ще купуваме по-скъпо агнешко месо на

...
По всичко личи, че ще купуваме по-скъпо агнешко месо на
Коментари Харесай

Агнешкото месо поскъпва за Великден

По всичко проличава, че ще купуваме по-скъпо агнешко месо на Великден.

Месец преди Великден - какъв брой ще ни коства агнешкото за празничната софра? Еъо какво споделиха производители и търговци, осведоми bTV.

От националната овцевъдна компания твърдят, че фрапантен скок в цените на агнешкото не се чака. Въпреки това търговците към момента се въздържат да зареждат агнешко месо. За великденските празници доставки ще има, само че в множеството магазини ще са по предварителна поръчка на клиента.

Въпреки че празниците наближават, в магазините агнешкото към момента липсва.

" Ще забележим дали ще има търсене в действителност и към този момент по поръчка ще става. Засега не можем да кажем още нищо “, разяснява Люба Борисова, продавач-консултант във Велико Търново: За потребителите факторът цена се оказва определящ.

„ Ръстът на цената през последните две години стана двоен на кг агнешки дреболии. Купувам към кг - кг и половина и пресни агнешки ребърца. Ще отделим този бюджет. Оказва се, че за това, което ви изтъквам, би трябвало 50 лв. да наглася за него “, споделя Ана Минева от Велико Търново.

От фермата на Пламен Пенев в Севлиево кг живо тегло излиза на 12 лв..

" Има сътрудници, които хранят със плява, без съсредоточен фураж, при което агнето и неговите вкусови качества са едни. Там цените нормално са към 10 лв.. Има други, които хранят със сено, царевица - цените са към 11 лв.. В нашата плантация отглеждаме агнетата с по-скъпи фуражи. Хората могат да са спокойни, че е сукало до последно, тъй като качеството на месо от млечно агне е друго от качеството на отбито “, разяснява той, написа novini.bg.

От фермата, през кланицата, до магазина цената нормално скача двойно. Въпреки компликациите в сектора, от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация твърдят, че скок в цената на агнешкото няма да има.

„ От предходната година има инструмент с държавно подкрепяне във връзка тъкмо с тези повишаващи се разноски, който предходната година беше в размер на 420 млн. лв.. А сработвайки тази година, аз мисля, че това подкрепяне ще тушира внезапното повишение на Агнешкото месо ", споделя Симеон Караколев, ръководител на НОКА във Велико Търново.

В магазините търговците към този момент записват за кг чисто месо на цена от 24-25 лв..
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР