По всичко личи, че последните месеци на 2019 г. ще

...
По всичко личи, че последните месеци на 2019 г. ще
Коментари Харесай

Съдии с интересни биографии щурмуват ВАС

По всичко проличава, че последните месеци на 2019 година ще оставят сериозен отпечатък върху правосъдната власт. Освен че годината ще завърши с встъпването в служба на новия основен прокурор Иван Гешев, откакто неговият предходник Сотир Цацаров реши предварително да приключи мандата си, с цел да оглави антикорупционната комисия, забавни кадрови разбърквания ще има и в съда. Още през ноември 2018 година съдийската гилдия на Висшия съдебен съвет откри конкурс за заемането на 9 длъжности " арбитър " във Върховния административен съд. Въпреки че от този момент измина повече от година, процедурата към момента не е финализирана, като се очаква това да се случи преди Коледа. В. " Сега " откри, че

 

измежду претендентите са добре известни имена

 

в правосъдната система.

Претендентите за свободните места във Върховен административен съд са 81, а 12 от тях не са административни съдии. Сред тях да вземем за пример се откроява името на някогашния ръководител на Софийския градски съд до 2009 г. Светлин Михайлов. Докато беше началник на най-големия областен съд у нас, той попадна в центъра на скандал с откраднат джип. През 2005 година немското издание " Шпигел " описа по какъв начин откраднатият автомобил е открит в България, иззет от управляващите, само че повече от половин година не е върнат на законния му притежател. До това се стигнало, откакто прокуратурата в Сливница отчуждила колата на стойност 60 хиляди евро като незаконно вкарана движимост. Искът пък бил задоволен точно от Софийски градски съд, където в последна сметка джипът е зачислен като длъжностен.

След обявата на " Шпигел " Светлин Михайлов върна скъпия автомобил на митниците. Историята обаче съществено накърни престижа на правосъдната власт у нас. Това ясно пролича при опита на съдията още веднъж да оглави СГС през 2009 година, когато правосъдните кадровици не го избраха. " Следя Софийски градски съд от 30 години и в никакъв случай не е имало толкоз абсурден мандат. Първият мандат е неуспех за съда, вторият би бил срам за правосъдната система ", разгласи тогавашният ръководител на Върховния административен съд Константин Пенчев по време на процедурата по избора. Михайлов се опитва и трети път за началник на Софийски градски съд през 2017 година, само че още веднъж не събра нужната поддръжка.

Друго забавно име измежду претендентите за съдии във Върховен административен съд е това на Димана Йосифова, също от Софийски градски съд. През 2012 година тя беше издигната от ГЕРБ за контрольор в Инспектората към Висшия правосъден съвет, а след това определена за поста от Народното събрание.  " Моето въображение не стига за допустимо по-неподходяща кандидатура за този пост от госпожа Димана Йосифова ", разяснява по време на дебата тогава водачът на Съюз на демократичните сили Мартин Димитров.

Всъщност съдийката от Софийски градски съд

 

се свързва с няколко скандални каузи през годините

 

Най-известно е това на немския жител от български генезис Константин Мавродийски, който през 2003 година със сина си е пропъден от управата на компания, макар че държат 50% от акциите й. Те са извадени от компанията " Роял център " ООД след решение на Йосифова. Това дело е мотив за няколко протестни ноти и писма на немския дипломат у нас и е било следено от Европейската комисия, напомня " Капитал ". Преди месец стана ясно, че въпросът е довел до неоправдателно решение против Софийски градски съд, който би трябвало да заплати 101 хиляди лева обезщетение.

Кандидат да правораздава във Върховен административен съд е и различен арбитър, " спечелил " неоправдателна присъда на съда в Страсбург - някогашната зам.-министърка на правораздаването в първото държавно управление на ГЕРБ и сегашен ръководител на Бургаския апелативен съд Деница Вълкова. Тя се помни с работата ѝ като докладчик по делото за клюка против журналистката Катя Касабова, която беше наказана да заплати 70 минимални работни заплати поради изявления за корупция в инспектората по образованието в Бургас. В последна сметка Европейският съд по правата на индивида реши, че България би трябвало да заплати обезщетение на журналистката.

В листата с допуснатите кандидати в състезанието за съдии във Върховния съд е и Ева Пелова от Софийския областен съд. Тя е брачна половинка на определения т.г. за началник на Софийски градски съд Алексей Трифонов. Решението на Висш съдебен съвет точно Трифонов да оглави столичния областен съд беше обжалвано в съда от другия претендент за поста Евгени Георгиев. По това дело участваше и арбитър Юлия Тодорова, която сега също е измежду искащите да работят във Върховен административен съд. Тя е арбитър в Административен съд–София-град (АССГ), само че от известно време е командирована във висшия съд. Случайно или не, тя се оказа част от правосъдния състав, който разглеждаше делото против решението на Висш съдебен съвет да избере Алексей Трифонов за началник на Софийски градски съд. Тодорова в последна сметка беше отведена по гледище на жалбоподателя Евгени Георгиев, защото решението за нейното повишение във Върховен административен съд се взема точно от Висш съдебен съвет.

Всъщност множеството искащи да запълнят свободните позиции във Върховния съд са тъкмо от АССГ. От 69 души в състава на съда 44 са претенденти за служба " арбитър " във Върховен административен съд, в това число ръководителят Радостин Радков и тримата му заместници Ива Кечева, Любка Петрова и Добромир Андреев. Именно Радков се оказва с най-интересна биография – той е приключил право във Висшия институт на Министерство на вътрешните работи през 1991 година, като единствено година по-късно към този момент е арбитър в Районния съд в Сливен. След още 3 години пък към този момент е назначен за административен началник и изкарва два мандата до 2005 година След още 2 години Радков към този момент правораздава в Административния съд в Стара Загора. От 2012 година той е ръководител на АССГ.

Освен с богато CV обаче

 

магистратът впечатлява и с имотното си положение

 

От имуществените му заявления излиза наяве, че Радков е извънредно състоятелен човек. Към момента има два жилището в София - 152 кв. м на бул. " Черни връх " с 3 паркоместа и второ жилище на бул. " Свети Седмочисленици " с умопомрачителните размери от 190 кв. м  и гараж. Извън тях Радков е притежател и на няколко парцела за отдих. Преди година той купува право на градеж на еднофамилна къща с повърхност от 251 кв. м, като РЗП е 551 кв. м, в столичния кв. Княжево с веществен интерес от 312 999 лева, а през 2014 година със брачната половинка си получават къща с двор в гръцкото курортно населено място Аспровалта на Егейско море. В имуществената декларация на Радков написа, че платената сума е 277 хиляди лева, а парите са от " спестявания и дарения от родители ". Освен това съдията има и дребен апартамент в комплекс в Пампорово.

Завидното имущество на шефа на АССГ би било мъчно обяснимо, в случай че той не беше подобен сполучлив " търговец " на парцели. Проверка на " Сега " сподели, че през годините магистратът съумява да купува извънредно на ниска цена, а по-късно да продава прескъпо. По този метод една свръхизгодна договорка зарежда паричния поток на Радков. На 20 декември 2013 година той съумява да продаде две ниви от по 13.47 декара (в землището на село Гергевец, Сливенско ) и 14.107 декара (в местността Еньова пъкъла, Сливенско) за рекордната цена от 459 620 лева Това прави приблизително по 16 663 лева на декар - голяма цена за равнища. За съпоставяне по данни на Национален статистически институт междинната цена за един декар земеделска земя през 2013 година е била 547 лева на декар.

Справка в имотните регистри демонстрира, че тези " златни " ниви не са наследствени, а са закупени на една и съща дата - 30 декември 2005 година Тогава Радков от 5 физически лица придобива нивата в Гергевец от 13.47 декара при веществен интерес от 258 лв. В същия ден съдията купува и 4 ниви в местността Еньова пъкъла с обща повърхност 14.1 декара и обща цена по четирите покупко-продажби 1532 лева Иначе казано, Радков става притежател на нивите през 2005 година при веществен интерес от общо 1790 лева, а

 

през 2013 г. успява да ги продаде за 459 620 лева

 

Тази крупна сума е платена от компания " Техномаш - индустриална група " АД. Фирмата напълно не е инцидентна - през 2009 г. тя съумява да подписа с цената на скандал публично-частно партньорство с един от най-печелившите военни фабрики – " Флотски боеприпас " във Варна. Договорът за взаимно съдействие е за 10 години, като частният сътрудник получава право да употребява цялото съоръжение в завода, написа през 2009 година " Дарик ". Какво е станало с това партньорство, не е ясно, само че информация във фирмените регистри демонстрира, че взаимното сдружение по закона за отговорностите и договорите сред двете компании е прекъснато през април 2010 година Историята към " Флотски боеприпас " бе припомнена през същата тази 2013-а, в края на която стават покупко-продажбите с нивите, около инспекция на Министерството на защитата във " Флотски боеприпас ".

Към 2013 година Радков към този момент е бил ръководител на Административния съд– София, няма данни компания " Техномаш - индустриална група " АД да е водила каузи там.

Сливенската околност Еньова пъкъла е донесла и други доходи на Радков.  През 2007 година той съумява да размени своя равнища от 12 дка в този регион на брега на река Тунджа за вкусен имот от 2.3 дка, който се намира едвам на 750 м от централния площад на Сливен. Заменката е направена с компанията " ЕРА ГРУП " ООД, в която дял има и общината. Интересен факт е, че 12 година по-късно, при започване на 2019 година, синът на Радков – Димитър, купува безусловно същата равнища, която татко му е заменил. Платената цена за нея е 12 хиляди лева За сметка на това източници на " Сега " в община Сливен показват, че пазарната стойност на добития имот от 2.3 дка надвишава 1 млн. лева

Синът на магистрата Димитър Радков елементарно може да потвърди приходи, които да оправдаят имотните му покупко-продажби. 23-годишният юноша има дялово присъединяване в хазартна компания и на собствен ред е огромен притежател на парцели – 4 жилището в София, като най-големият от 84 кв. м е на столичния бул. " Александър Стамболийски ".

Освен комерсиалните рефлекси на семейство Радкови

 

внимание притеглят и роднинските им връзки

 

Сестрата на Радостин Радков е омъжена за някогашния ръководител на Окръжния съд в Сливен Мартин Сандулов. Неговият наследник Цветемир от своя страна минава през адвокатската кантора на Тодор Батков, с цел да се окаже през 2017 г. защитник на следената от депутата Делян Пеевски верига " Техномаркет " по делата ѝ срещу дружеството с интернационалните вложители „ Глориент “. Другият юрист на българската компания е Гено Андреев.

Към момента няма информация по кое време дефинитивно ще станат ясни съдиите, които ще запълнят свободните места във Върховен административен съд. По информация на " Сега " Комисията по атестиране и състезания към Съдийската гилдия на Висш съдебен съвет към момента не е завършила с оценяването на всички претенденти. " Конкурсната комисия изготвя протокол за класиране на претендентите с стимулирано мнение и изпраща резултатите от класирането дружно с цялата конкурсна документи на колегията. Резултатите от класирането се афишират на интернет страницата на Висшия правосъден съвет, а Съдийската гилдия организира гласоподаване за назначение на претендентите по реда на тяхното класиране до попълване на свободните места ", обявиха за " Сега " от пресцентъра на Висш съдебен съвет.

 

ВИНАГИ ДВАМА

В листата с претендентите за служба във Върховен административен съд са и съдиите от Административния съд София-град Милена Славейкова–Рукова и Добрислав Руков. Еднаквите семейства на двамата магистрати не са съвпадане – те имат подписан брак. Сега фамилията желае да отиде дружно и във висшия съд.

 

КАРИЕРНА СМЯНА

От всичките 81 претенденти за 9-те свободни позиции за служба " арбитър " във Върховен административен съд единствено един магистрат работи в държавното обвиняване – Яни Костов от Софийската градска прокуратура. Докато към момента беше в районната прокуратура, той беше препоръчан за дисциплинарно уволняване, тъй като е забавил 3 хиляди преписки.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР