По всичко изглеждаше, че срещата на върха ще бъде повторение

...
По всичко изглеждаше, че срещата на върха ще бъде повторение
Коментари Харесай

Ройтерс: НАТО избегна челен сблъсък на срещата си на върха

По всичко изглеждаше, че срещата на върха ще бъде повтаряне на пагубната среща на високо ниво на НАТО през юли 2018 година, когато президентът на Съединени американски щати стартира дрънканица против европейските съдружници и заплаши да изтегли Съединени американски щати от трансатлантическия боен съюз, построен след Втората международна война, написа в собствен разбор в четвъртък организация Ройтерс.

По време на подготовката за срещата в Лондон френският президент Еманюел Макрон смая другите водачи, обявявайки, че НАТО е " в положение на мозъчна гибел " - коментар, който Тръмп назова " доста, доста озлобен ", напомня организацията. Но на тричасовото си съвещание водачите се споразумяха да назначат експертна група, която през идващите две години да направи стратегически обзор, с цел да приготви западния алианс за бъдещето - и до момента в който се връщаха вкъщи, не си личеше изключително, че преди срещата е имало обществената замяна на язвителни реплики.

Дипломати споделиха, че дебатите за " мозъчната гибел " са били основни, с цел да не се стигне до раздор в връзките, и може би това е подтикнал Тръмп да огледа по-положително на алианса, в сравнение с в предишното.

Насред объркването, което провокира коментарът на Макрон, Франция и Германия предложиха предишния месец да се сътвори " съвет на мъдреците ", който да намерения за бъдещето на НАТО. Идеята им звучеше много общо и неразбираемо, само че съгласно почитан посланик от НАТО генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг я е подхванал, с цел да разтовари част от напрежението на срещата.

" Това беше доста потребно ", сподели консултант на Макрон. " Ако той не беше подхванал този спор, щяха да дойдат тук, да вдигнат тост за кралицата и... да си отидат вкъщи, макар че претърпяваме комплициран миг в интернационален проект ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР