По времето на император Траян (98-117) и по негова заповед

...
По времето на император Траян (98-117) и по негова заповед
Коментари Харесай

Св. мъченица Дросида, дъщеря на цар Траян

По времето на император Траян (98-117) и по негова заповед всеки ден били изпращани на гибел изповедниците на Христа, а телата им били захвърляни на пусти и нечисти места. По същото време живели във самоограничение и се подвизавали в примирение, изпълнявайки Божиите заповеди няколко християнски девици. Заедно със своите наставници те прибирали телата на светите мъченици, помазвали ги с благовония, увивали ги в чисто платно и ги погребвали при своите жилища.
Узнала за това Дросида, дъщерята на император Траян, и една нощ, откакто прислужниците й заспали надълбоко, отишла при девиците, носейки им скъпа одежда, и ги молила да отиде с тях за честното тяло на един свети страдалец. Междувременно някой си Андреян, избраник на Дросида и непосредствен другар на императора, му дал следния съвет:
- Заповядай, самовластни господарю, да слагат стража при телата на християните, с цел да разберем кои са похитителите.
Траян заповядал да изпълнят съвета му и бойците, сложени на стража, хванали през нощта петте християнски девици, а с тях и щерка му Дросида. На сутринта ги завели при императора. Като видял щерка си, той изпаднал в смут и наредил на стражите да я затворят и да я пазят зорко, като се надявал тя да се разкае и да се поправи. За девиците заповядал да изковат огромен казан, който да изпълнят с разтопена медна сплав и да ги хвърлят в него, с цел да изгорят и да се слеят с метала. Сетне от медта трябвало да се изковат жертвени триножници, които да бъдат поставени в новопостроената баня. Банята щяла да бъде открита за празника на Аполон като място за лекуване на заболявания и отдих на езическите идолопоклонници.
Заповедта била изпълнена. Светите мъченици били изгорени и триножниците за жертвоприношенията - изковани. Тогава напалили банята и обявили на народа:
- Всички, които имат благоволението на боговете, бранители в беди, и са предани на императора, да дойдат за откриването на тази забележителна баня.
Щом чули това известие, хората незабавно почнали да се стичат към банята и първият, който понечил да прекрачи прага й, паднал на земята и умрял. Същото станало и с ония, които били с него до вратата, така че никой не можал да премине дори през тази първа врата. Като научил, Траян свикал жреците на своите езически богове и им споделил:
- Какво значи това? Дали християните не са създали някаква магия?
- Не, царю - отвърнали жреците, - това е поради триножниците, които заповяда да създадат от медната сплав, в която бяха изгорени християнските девици. Заповядай да ги махнат и да ги заменят с други и тогава всичко ще стане както си го на мислил.
След като изпълнили съвета на жреците, Андреян споделил на императора:
- Позволи ми, царю, да претопя триножниците, да направя от тях пет скулптури на голи девици, които да наподобяват на изгорените християнки и да ги слага на входа към твоята императорска баня за подбив и оскърбление.
Траян се съгласил и статуите били направени. Щом ги сложили на избраните места, той видял насън пет чисти агнета, пасящи в парадайса, и страшния им овчар, който му споделил:
- О, ти най-безсъвестен и греховен измежду царете, тези, чиито скулптури си замислил да изложиш за оскърбление, положителният и доброжелателен Пастир взе и пресели тук, където след време ще пристигна и щерка ти, чистата Дросида.
Щом се събудил, безчинният богохулник Траян изпаднал в гняв, тъй като светите деви мъченици и след гибелта си осуетили неговите замисли. Заповядал в двата края на града да напалят по една пещ, която да гори непрестанно, а на всяка от тях да бъде изписана волята му:
- Мъже галилейци, покланящи се на Разпнатия, спестете си многото мъчения, а на нас - труда и принесете жертва на боговете. Който не желае да го направи, дано непринудено, по какъвто метод желае, да се хвърли в пещта.
След заповедта, която издал императорът, света Дросида научила, че поради вярата и любовта си към Христа вярващите влизали в пещите. Тогава тя вдигнала очи към небето и споделила:
- Владико Господи, Иисусе Христе, Сине Божий, в случай че е Твоята воля да се спася от безумното идолопоклонство на моя греховен татко, помогни ми да се избавя от брака с беззаконния Андреян и да дойда на небето, където са петте наставници, утвърдили ме в боязън пред Тебе. Изпрати бездънен сън на моите пазачи, с цел да избягам от тук.
Като споделила това, света Дросида свалила отличителните знаци на своя величествен генезис и безшумно напуснала пандиза си, така че никой от стражите не я забелязал. Като се запътила към пещта, тя разсъждавала по този начин:
- Как ще отида при Бога без брачна одежда (не приела кръщение) - нечиста. Но, Царю на царете, Господи Иисусе Христе, поради Тебе изоставих своето царско достолепие, с цел да ме удостоиш да бъда най-малко пред прага на Твоето царство. Кръсти ме Ти Самият с Твоя Свят Дух.
Като споделила това, света Дросида извадила мирото, единственото нещо, което била взела от скъпоценностите си, помазала се на всички места, след това влезнала във водите на ручея, който течал наоколо и се кръстила с думите:
- Кръщава се Божия рабиня Дросида в името на Отца и Сина и Светия Дух.
След това се предала на непоколебим пост и се укривала в продължение на седем дни. През това време при нея пристигнали неколцина християни, на които разказала за живота си. На осмия ден след кръщението, като се помолила, светата мъченица направила това, което била замислила, и се прибрала при Господа.
© Жития на светиите, преведени на български език от църковно-славянския текст на Чети-минеите ( " Четьи-Минеи " ) на св. Димитрий Ростовски.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР