По времето на бившата вече директорка на Фонда за лечение

...
По времето на бившата вече директорка на Фонда за лечение
Коментари Харесай

Заложник ли е Фондът за лечение на деца на интересите на външни експерти

По времето на някогашната към този момент директорка на Фонда за лекуване на деца доктор Тинка Троева структурата е работела с по-малко проблеми, в сравнение с при предшественика й проф. Владимир Пилософ, само че въпреки всичко редица неприятни практики са се запазили. Това показаха в студиото на „ Тази сутрин” някогашният член на Обществения съвет към фонда Пламен Таушанов и Анна Илиева, която и все още е част от съвета.

След уволнението на шефа на Фонда за лекуване на деца, през днешния ден се чака да бъдат прегледани документите на близо 60 деца. От Обществения съвет на фонда показаха, че няма закъснение при разглеждането на документи и изпращането на пациенти за лекуване.

Министерство на здравеопазването изясни освобождението на Троева с регулярно заобикаляне на ясно написани процедури, измежду които и притеснителната процедура да се изискват мнения от медицински експерти, които не попадат в листата на одобрените от министъра външни специалисти ".

Таушанов даде повече информация и за посочения от ведомството образец – с дете, което е отпътувало за трансплантация в Германия без да е било изцяло несъмнено, че интервенцията е нужна и неизпълнима у нас. По думите му проучванията са посочили, че пациентът няма цироза и изразена холистаза. Освен това не е била направена консултация с трансплантолог, а единият от запитаните външни специалисти (покойният доцент Желев) е бил неразбираем в мнението си къде е по-добре да се извърши лекуването.

--> „ През 2016 година във фонда са използвани 26 млн., през 2015 година – 16 млн. за същото количество деца. Къса се връзката сред шефа и Обществения съвет – шефът еднолично взема решение кой външен специалист да даде мнение, постоянно има доста неточности или падат в съда”, изясни Таушанов.

От Обществения съвет са изпратили докладна до здравния министър с откритите нарушавания още на 1 септември. Подобна е имало и по времето на Пилософ, като тогава е имало 20 нарушавания, до момента в който в този момент са били 10. „ Проблемите във фонда започнаха през 2013 година, когато беше (Таня) Андреева министър, тъй като започнаха незаконосъобразно да стопират деца от лекуване, с цел да се насочат към избрани лечебни заведения (…) Насочването на това дете е било към Хамбург, умрелият специалист изпраща там деца от 15 г.”, съобщи Таушанов.

По думите му тук е допустимо да става дума за корупционни схеми. И той, и Илиева обаче не считат, че шефът на фонда е директно забъркан – по-скоро става дума за ползите на специалистите. В същото време, на уеб страницата на фонда няма информация къде, с каква диагноза и на каква цена са пращани деца на лекуване през последните 3-4 години.

И двамата подчертаха, че връзката с Троева е била по-добра, в сравнение с с Пилософ, имало е и унищожаване на някои от заварените от нея проблеми. В същото време Общественият съвет продължава да работи „ на сляпо” – Илиева изясни, че тя и сътрудниците й нямат информация за забавените случаи, гласоподават по към този момент заложен дневен ред и преглеждат авансово готови папки. Така, да вземем за пример, Байрям е бил гласуван през ноември предходната година, а седмици след началото на 2017 година станало ясно, че момчето още не е отпътувало за трансплантация.

„ В този тип, в който е фондът и Общественият съвет, по-добре да не съществуват”, призна Анна Илиева.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР