По времето, когато си използвахме стените за Messenger - с

...
По времето, когато си използвахме стените за Messenger - с
Коментари Харесай

Социалните мрежи не са мъртви. Промениха се

" По времето, когато си използвахме стените за Messenger " - с този коментар моя позната споделя обява от 12-13 години, която обществената мрежа е избрала да ѝ подсети точно в този ден. Уговарят се с някой различен за излизане - на shliokavitsa и пред всички. Кога за последно сте употребявали Фейсбук по този метод?

Всъщност, измененията са по-дълбоки и за елементарните консуматори се случват някак незабелязано. Продължават да прекарват доста време в разглеждане на изявления, фотоси и видеа, само че огромна част от всичкото това наличие идва от основатели, за които Social е специалност. Зрителите им все по-рядко споделят обществено.

Някои специалисти дори настояват, че обществените мрежи са мъртви - най-малко във типа, в който в предишното ги познавахме. Това значи, че е време за " сверяване на часовника " за хората зад хиляди дребни, междинни и огромни бизнеси дори единствено у нас. Причината е явна - през последното десетилетие платформи като Фейсбук и Instagram се трансфораха в основен канал за постигане на клиенти и противоположна връзка. Затова е значимо да опознаем новата действителност във виртуалните светове.
 Защо обичаните ви марки може да излязат в отмора от обществените мрежи
Защо обичаните ви марки може да излязат в отмора от обществените мрежи

С появяването на нови приложения като Threads, някои компании вземат решение да заобикалят платформите

Къде са потребителите?

" Днес това е амбициозно развлекателно състояние - място, където можеш да пазаруваш, да намираш информация, да се вдъхновяваш (или, в по-честия случай, да се товариш) с деликатно подбрани фотоси от най-хубавите моменти в непознатите животи " - по този начин Business Insider разказва Instagram, само че може умерено да опише с тези думи и всяка друга от огромните платформи. Мрежа, само че към този момент не напълно обществена.

" Видимо има доста понижено основаване на (публично) наличие, само че то в действителност се е преместило в персоналните чатове ", разяснява пред Money.bg специалистът по цифров маркетинг. По думите му от началото на пандемията насам има доста по-голямо ползване на персоналните известия и затворените групи в обществените мрежи, както и на чат платформите като Discord, Telegram, WhatsApp и Viber.

Промяната в потребителското държание съгласно Янев се дължи на няколко разнообразни фактора: " Те (потребителите) избират да споделят персонални отзиви в затворен кръг, изключително когато става въпрос за политически, обществени или по-лични тематики. Пространството е цялостно с всякакво ненужно наличие и хората търсят способи да наблюдават (само) тематиките, които ги вълнуват - това е повода да са част от групи и общности. Те желаят да се усещат част от едно цяло и точно това се случва с подобен вид затворени групи ".
 Етиен Янев
Източник:

Етиен Янев

Казано просто, на хората им писна да се преценяват с мнението на непознати, когато пишат и също по този начин да не намират нищо потребно, когато четат.

Как да стигнем до тях?

На пръв взор, тази миграция от отворена мрежа към затворена общественост е проблем за марки и инфлуенсъри - по какъв начин да стигнеш там, където първо би трябвало да бъдеш " поканен "?

Според Етиен Янев, обаче, това в действителност е доста добра опция: " Много по-лесно е да приказваш на общности, в сравнение с да приказваш на всички. Тактиката за тези, които желаят да вършат пари от обществените мрежи, е да основават подобен вид нишови групи ". Дава и образец - по-вероятно е да успееш да продадеш курс по йога на хора, които са събрани точно от споделения си интерес към йогата.
 Социалните медии в никакъв случай към този момент няма да бъдат същите
Социалните медии в никакъв случай към този момент няма да бъдат същите

Какво се промени?

Това обаче не значи, че ще е елементарно - дори в противен случай: " Със сигурност не е задоволително просто да публикуваш нещо и да разчиташ на логаритъма. Компаниите би трябвало да излязат отвън сянката на това, че са компании и да се опитат да се държат като хора. Това е мъчно и доста малко компании го вършат - да основават общности, да са близо до потребителите, да излязат отвън стандарта, че имат стена, на която разгласяват нещо и да се ангажират в полемики и мнения ".

Инструменти не липсват

Според специалиста екипите на самите обществени платформи виждат смяната и дори спомагат за това тя да се случва. " Особено мощно се усеща през последния месец е, че обществените мрежи даже отвън групите стартират да основават един незабележим балон, който прави по този начин, че виждаш наличието от профилите, от които се вълнуваш и с които си взаимодействал ", показва Янев, като дава образец с LinkedIn, където измененията в логаритъма са изключително явни.
 LinkedIn гради своята
LinkedIn гради своята " войска " от инфлуенсъри

Влиятелни консуматори развиват сполучлив бизнес в деловата обществена мрежа

Освен това, някои от новите принадлежности за марки и инфлуенсъри са ориентирани точно към основаването и поддържането на общности. Така, да вземем за пример, профилите с по над 10 000 почитатели в Instagram могат да основават групови чатове, в които да канят своите почитатели и директно да поддържат връзка с тях.

" Това, което желае обществената мрежа, е да има консуматори - с цел да може да им пуска реклами. Винаги го има моментът, в който сътворяваме нещо, с цел да задържаме вниманието на другите - то може да е както обществено, по този начин и не толкоз очевидно ", акцентира Етиен Янев.

Обратната страна на медала

На този вид групиране по тематики и основаване на алгоритмични " балони " може да се гледа като на завръщане към зората на онлайн обществата, които на първо място обединяваха хора с общи ползи във конгреси, чат стаи и мейл листи. Това е оптимистичната позиция, само че надалеч не е единствената допустима.
 Човечеството би трябвало
Човечеството би трябвало " да заплати цената " за интернет и обществените мрежи

Фейсбук желае да сплотява хората, а не да ги разделя

" От нещо световно, каквото са обществените мрежи и интернет, отиваме към нещо не толкоз световно. Когато обществената мрежа ни среща с хората и наличието, които желаеме, за мен това значи, че получаваме все по-малко разнообразни гледни точки и неща, които могат да ни бъдат забавни. Новото по-трудно ще доближава до тези " капсули ", предизвестява Етиен Янев.

Тоест, добре е да се разделим с илюзиите, че логаритмите ще разширят както нашия мироглед, по този начин и потребителската база на нашия бизнес. За да се случат тези неща, би трябвало да си напомним едно позабравено умеене, което ще е все по-важно както в действителния, по този начин и във виртуалния свят - да поддържаме връзка.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР