По време на зверството рецидивистът бил издирван, за да излежи

...
По време на зверството рецидивистът бил издирван, за да излежи
Коментари Харесай

За 25 лева Зико уби с брадва Вероника

По време на зверството рецидивистът бил търсен, с цел да излежи присъда
Побързал да изтегли пари от банкомат с картата на жертвата

Криел се в краварника на брат си

Едно ликвидиране на млада жена взриви България преди 8 години. Рецидивист издебна студентка във Велико Търново и грубо я умъртви с секира поради 25 лева Ден по-късно жертвата се канела да замине за родния си град Никопол, където да чества със фамилията си рождения ден на татко си. Пътеката, на която я застигнал килъра, към този момент е осветена, има камери. На съдбовния за студентката ден, обаче, никой не чул виковете й.

На 28 февруари 2015 година Вероника Здравкова се прибира от работа. Момичето учи, само че и работи в огромен мебелен магазин. То не знае, че текат последните минути от живота му. Пътят на студентката минава през релсите на жп гарата по моста над река Янтра. На перона в очакване на влака за Горна Оряховица пък седи рецидивистът Илиян Здравков с прякор Зико. Той е разгласен за търсене, с цел да излежи следващата си присъда.

Докато се мотае по перона, мъжът вижда Вероника, която се прибира. Часът е към 19.00. В главата на нарушителя незабавно поражда проект да я обере. Той постоянно носи със себе си брадвичка и взема решение да нападне младата жена в тил. Удря я мощно по главата и тя пада на земята. Това не е задоволително за килъра, който продължава да нанася удари с острието.Един от тях е гибелен – в лявото слепоочие. Когато Вероника стопира да мърда, Зико сграбчва чантата и мобилния й телефон, а тялото на жертвата завлича в река Янтра. След това умерено се връща на гарата и се качва на влака. Плячката му е 25 лева, синджирче, пръстен и парфюм.

Вероника е привикнала всяка вечер да се чува с родителите си, само че на съдбовния ден телефонът й не дава отговор. Майка й Надя и татко й Трайчо пробват до късно вечерта да се свържат с щерка си, само че на вятъра. Те знаят, че момичето няма без причина да изчезне и подозират, че нещо неприятно се е случило. Още преди среднощ родителите подвигат паника. Те звънят на приятелите и сътрудниците на Вероника, по-късно подават сигнал в полицията. На идващия ден идват във Велико Търново и неведнъж минават по пътя на щерка си от магазина до квартирата й, само че от нея няма и диря.

Версиите измежду познатите й са доста, само че една взима връх - че е отвлечена от трафиканти на бели робини. На третия ден родителите към този момент усещат, че тя не е сред живите. Заедно с служители на реда с кучета и водолази, околните на студентката претърсват храстите и реката, само че не откриват никакви следи. На 3 март на злокобната панорама на убитата Вероника се натъква инцидентно риболовец. Трупът се е закачил в коренищата на паднало дърво на към 15 метра над моста, нагоре по течението на Янтра. По главата и лицето има следи от удари, панталоните са свалени на половина. Веднага потегля мълва, че най-вероятно студентката е станала жертва на полов фанатик, аутопсията обаче демонстрира, че не е била изнасилена. 

Липсата на движимостите й навежда криминалистите на мисълта, че е била ограбена. Започва търсене на нарушителя, който самичък се издава. Когато идва в Горна Оряховица, Зико тегли пари от банкомат с картата на Вероника и е засечен от камера на гарата. Местните служители на реда го разпознават незабавно и след часове той е арестуван. При ареста му в краварника на брат му, където се криел, откриват движимости на момичето, само че оръжието на закононарушението и дамската чанта на жертвата по този начин и не са открити.

Зико твърди, че ги е изхвърлил в Янтра от моста край село Първомайци. Той прави цялостни признания и желае да спомага на следствието, споделя и по какъв начин е нападнал жертвата си.

„ Тя не ме усети. Изненадах я. Не съумя да се съпротивлява “, признава при разпитите нарушителят. Направен е следствен опит, при който Илиян демонстрира всяко от дейностите си. По облеклата му е открита кръв, ДНК експертиза открива, че тя е на убитата Вероника. Делото в Окръжния съд във Велико Търново стартира и завършва за един ден - на 15 септември 2015 година За следващ път в богатата си процедура в правосъдните зали Зико се кае и желае скъсен развой. Това му подсигурява редукция на наказването с 1/3. Така получава 30 години решетки при първичен непоколебим режим. Пред Апелативния съд обаче желае: „ Моля да бъде променена присъдата ми, не чак доста, тъй като я заслужавам, само че най-малко част от нея. Съжалявам за стореното, не съм желал по този начин да стане “. Присъдата му е доказана на всички инстанции и той към този момент я излежава в Ловешкия затвор.

Ограбил и момиче от Русе
Като малолетен направил ликвидиране
Убиецът Илиян Здравков има шест ефикасни присъди, първата от които като малолетен - още веднъж за обир с последвало ликвидиране. Година преди да убие Вероника, той е пребил и опитал ограбил друго момиче в региона на гарата в Горна Оряховица. Девойката пристигнала от Русе, с цел да се види с другар от интернет. Тъй като не е била локална, не съумяла да се ориентира. В местността Бабенец попаднала на Зико. Той предложил да й помогне и я подмамил в безлюдна околност. След това почнал грубо да я удря и отмъкнал от нея таблет, телефон и други движимости на обща стойност 1301 лева Момичето се пробвало да измъкне дамската си чанта от нападателя, тогава той я цапардосал отдясно по главата с дебела сопа. Жертвата му паднала на земята, а той я подминал. По-късно тя съумяла да се обади в полицията от близка бензиностанция. За закононарушението Зико получава 4 години затвор.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР