По време на заседанието на Комисията по правни въпроси народните

...
По време на заседанието на Комисията по правни въпроси народните
Коментари Харесай

Правната комисия разгледа 3 антикорупционни законопроекта, прие само този на ГЕРБ

По време на съвещанието на Комисията по правни въпроси народните представители разгледаха и гласоподаваха три законопроекта за противопоставяне на корупцията. Единият Законопроект за противопоставяне на корупцията измежду лица, заемащи висши обществени длъжности е импортиран от Министерски съвет, вторият Законопроект за противопоставяне на корупцията, беше импортиран от Кирил Петков и група народни представители, а третият Законопроект беше импортиран от Десислава Вълчева Атанасова. В последна сметка единственият законопроект, който мина на първо четене, беше този на ГЕРБ-СДС.

Рая Назарян от ГЕРБ изясни, че те оферират делене на КПКОНПИ на две самостоятелни една от друга комисии - Комисия за лишаване на нелегално добитото имущество и Комисия за противопоставяне на корупцията. По отношение на Комисията за противопоставяне на корупцията, Назарян изясни, че оферират комисията да се състои от 7 членове - ръководител и шестима членове, а комисията се ръководи на ротационен принцип за една година като ръководителят се избира посредством чоп. От ГЕРБ оферират за членове на комисията да се избират български жители с високи професионални и нравствени качества, които имат висше юридическо обучение и минимум 10 години юридически стаж. Тя посочи, че оферират шестима от членовете на комисията да се избират от Народно събрание по предложение на ПГ, както и президентът да предлага един от членовете на тази комисия и той да се гласоподава в Народно събрание. При гласуването законопроектът беше единственият признат като получи поддръжката на 12 депутати.

Петър Кьосев от Политическа партия изясни, че със законопроекта си оферират структурна промяна в системата за противопоставяне на корупцията. Тяхното предложение е да се сътвори независима Комисия за противопоставяне на корупцията като групов орган, състоящ се от ръководител и четирима членове, избирани от Народно събрание, а настоящата КПКОНПИ се трансформира в Комисия за лишаване на нелегално добито имущество. Тяхното предложение включва и в Комисията за противопоставяне на корупцията да се сътвори фигура на проверяващи инспектори, които да правят проверяващи дейности по реда на Наказателно-процесуален кодекс. Предложението на Политическа партия беше отхвърлено като получи поддръжката на 5 депутати, трима гласоподаваха " срещу ", а 12 " въздържал се ".

Законопроектът на Министерски съвет предлага комисията да е ориентирана към избран кръг лица, заемащи категорично посочените в законопроекта висши обществени длъжности, като народните представители, членовете на държавното управление, членовете на Европейския парламент от Република България, изборните членове на Висшия правосъден съвет, основния контрольор и други За да се подсигурява независимостта на комисията, се планува двама от членовете й да се избират от Народното събрание, един да се назначава от Президента на Републиката, а по един да се избира на Общо заседание на съдиите от Върховния касационен съд, надлежно на Общо заседание на съдиите от Върховния административен съд, по правила, осигуряващи транспарантен избор. Предвижда се Комисията да се ръководи на ротационен принцип за една година, като ръководителят се дефинира посредством чоп. При гласуването и този законопроект не беше подсилен като получи 6 гласа " за ", 3 гласа " срещу " и 12 " въздържали се ".

Антон Славчев, ръководител на КПКОНПИ разяснява, че и в трите законопроекта са планувани проверяващи функционалности, което ще е предизвикателство на тази комисия ", сподели той и посочи, че усложнението ще е във връзка с техническото застраховане. " В съответния случай най-добре ще бъде повече органи да бъдат събрани на едно място както плануват два от законопроектите на Политическа партия и ГЕРБ ", добави Славчев.

Министърът на правораздаването Атанас Славов предложи и трите законопроекта да се поддържат.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР