По време на заседанието на Комисията по граждански свободи, правосъдие

...
По време на заседанието на Комисията по граждански свободи, правосъдие
Коментари Харесай

Евродепутатът Емил Радев настоява да отпаднат американските визи за българи 


По време на съвещанието на Комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи (ЛИБЕ) на Европейския парламент, е разискван продължаващият визов режим от страна на Съединени американски щати по отношение на жителите на България, Румъния, Полша, Хърватска и Кипър.

Според европейското законодателство и правилото на визова взаимност, Европейска комисия би трябвало да предложи въвеждането на визи за американски жители, защото те сега пътуват в Европейски Съюз без визи, само че към момента има европейски жители, на които са им нужни визи, с цел да пътуват за Съединени американски щати. Това предложение е трябвало да излезе още през 2016г., само че оттогава Европейска комисия неведнъж отсрочва въвеждането на визи за американски жители.

Поради тази причина, зам.-председателят на групата на Алианса на европейските либерали и демократи (АЛДЕ) и докладчик в сянка по тази тематика Филиз Хюсменова разкритикува Европейската комисия за неналичието на осезателен прогрес във връзка с отпадане на визите за Съединени американски щати.

Тя акцентира, че главният критерии за не повече от 3% отказани визи, въз основа на който Съединени американски щати оправдават неналичието на цялостна визова взаимност, не е учреден на справедливи обстоятелства, като например данни за злоупотреби с визи, а е от индивидуален темперамент, подчинен значително от преценката на чиновниците в съответните посолства.

Българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев в допълнение разкритикува Европейската комисия, че макар функционалността й на страж на европейските контракти и на спазването на европейското законодателство, тя сама го нарушава, като не предлага включването на Съединени американски щати в листата на страните, за които Европейски Съюз упражнява визов надзор.

Той упорства Европейска комисия да съблюдава правовото си обвързване и да остави всевъзможни оценки на резултата от въвеждане на визи за американски жители на Съвета и на Европейския парламент, които би трябвало да вземат окончателното решение.

Двамата евродепутати, подкрепени от техни сътрудници от разнообразни политически групи, се сплотяват към концепцията, че би трябвало да се подсигурява равнопоставеност на всички европейски жители, като Европейска комисия заеме решителна позиция пред американските сътрудници, че особеното отнасяне на европейците е неприемливо.

Докладчикът за визовата взаимност от групата на ЕНП Агустин Диаз де Мера декларира, че е безусловно ясно, че април 2016г. е крайният период за предприемане на дейности от страна на Съединени американски щати, само че той от дълго време е изминал. „Ще продължим да настояваме за цялостна визова взаимност.“, акцентира той.

Председателят на комисията Клод Мораес (С&Д) акцентира, че е налице опция за безвизово пътешестване за някои страни с високи равнища на отводи. Според него няма логичност в листата страни, за които това е допустимо, и е налице политически проблем. Ето за какво той прикани Европейска комисия да даде пътна карта за реализиране на цялостна визова взаимност със Съединени американски щати.

Софи инт Велд, зам.-председател на групата на АЛДЕ, съобщи, че не става въпрос за политически или дипломатически съображения, а за правно обвързване, а и честен дълг на Европейска комисия към европейските жители, които съставлява. „Трябва да пожънем политическата и икономическата си мощ като съюз и да спрем да се държим като политическо джудже.“, безапелационна е тя, осведоми news.bg
Източник: barometar.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР