По време на виртуалния си разговор утре президентите на САЩ

...
По време на виртуалния си разговор утре президентите на САЩ
Коментари Харесай

Украйна ще е в центъра на разговора Байдън - Путин днес

По време на виртуалния си диалог на следващия ден президентите на Съединени американски щати и Русия Джо Байдън и Владимир Путин - след продължителни съмнения и взаимно съмнение - ще обиден парливата тематика за Украйна, където Русия желае да нахлуе съгласно обвинявания на Вашингтон. В миг, когато Москва струпва спомагателни военни сили на границата си с Украйна, както настояват западните страни, специалисти водят остри диспути, що се отнася до опцията за инвазия. Някои считат, че опасността, наподобява, служи на съветския президент най-много като средство за напън, с цел да издейства нова среща на върха и гаранции, че Украйна няма да стане член на НАТО.

Двамата водачи имат и дълъг лист от спомагателни различия, натрупали се през последните месеци - от отношението към дисидентите до наличието на хакери на съветска земя, без да забравяме взаимните обвинявания в интервенция във вътрешните работи.

Според почитан представител на Съединени американски щати, приказвал пред в. " Вашингтон пост ", Москва се е готвела да стартира при започване на 2022 година нахлуване с до 175 000 бойци. Мащабът на подхванатите от нея напредвания на войски разтревожи Вашингтон и европейските му съдружници.

В петък Джо Байдън даде обещание да направи " много-много мъчно за господин Путин да направи това, което хората се опасяват, че ще стори ". Американският водач увери, че приготвя " комплекс от начинания ", без да даде повече разяснения.

По време на утрешния диалог " президентът Байдън ще подчертае американските паники във връзка съветските военни действия на украинската граница и още веднъж ще удостовери поддръжката на Съединени американски щати за суверенитета и териториалната целокупност на Украйна ", съобщи в събота в официално съобщение говорителката на Белия дом Джен Саки.
Виртуалната среща ще се организира, когато в Русия ще е вечер, а във Вашингтон - пладне.

Гаранции по въпроса за НАТО

" Когато виждаме какъв брой войски има в граничния район... какво става в киберпространството, това в действителност ни тревожи ", съобщи в събота шефът на Пентагона Лойд Остин в отговор на въпрос за Русия. " Ангажираме се да подкрепяме Украйна в отбраната на нейния териториален суверенитет ", удостовери също по този начин той.
Мнозина анализатори се съмняват, че Москва, отрекла да има каквито и да било войнствени планове, в действителност ще нахлуе в Украйна, което не би се разминало без неоправдателни реакции от интернационалната общественост, а евентуално и нови наказания.

Някои обаче не са толкоз сигурни. Владимир Путин " не блъфира, подготвен е на обезверени дейности. Или НАТО ще показа гаранции, или Русия ще нахлуе в Украйна ", разяснява наблюдателката Татяна Становая.
По думите й видеоразговорът сред двамата водачи може да стане първа стъпка към нова среща, мечтана от съветския президент. Двамата се видяха за пръв път в Кремъл през 2011 година После Байдън описа, че е декларирал на съветския водач: " Не имам вяра, че имате душа. "

След това те се срещнаха още веднъж в Женева през 2014 година, след това отново в този град през юни тази година, когато Байдън към този момент бе президент. Контактите сред тях не са спирали, само че и напрежението се резервира.
Кремъл разгласи присъединението на Украйна към НАТО за " алена линия ". От своя страна Киев изрично отхвърля да изостави проектите си в тази тенденция. Членството на Украйна в НАТО би задължило другите страни от пакта отпред със Съединени американски щати да се намесят с военна мощ, с цел да я защитят при нахлуване извън.

Тест

Има риск рецесията да се окаже сложен тест за американския президент. Разговорът може би ще отвори опция за започване на разговор, само че не трябва да се чака от него прекалено много, счита Фьодор Лукянов, политически анализатор, непосредствен до Кремъл. " Тя няма по какъв начин да даде съответни резултати ", съобщи той пред Агенция Франс Прес, без обаче да предвижда военни дейности, ако полемиките се провалят.

" Това е нервност, подклаждана от Запада - разяснява той. - Войните избухват ненадейно. Започне ли нещо, ще стартира иначе. " Обратното мнение изрази Хидър Конли от Центъра за стратегически и интернационалните проучвания: в случай че съветският президент не получи задоволство, " той ще употребява военни средства, с цел да реализира политическите си цели ".

А стремежът му съгласно нея е да разхлаби връзките сред Киев и западните страни, тъй като Путин счита Украйна за " един тип самолетоносач на НАТО ". От 2014 година Украйна е разкъсвана от война сред Киев и проруските сепаратисти в източните райони, в която починаха над 13 хиляди души. Конфликтът стартира, откакто Русия анексира Кримския полуостров. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР