По време на вчерашните си преговори президентът на Русия Владимир

...
По време на вчерашните си преговори президентът на Русия Владимир
Коментари Харесай

Говорителят на Кремъл: Нито Путин, нито Радев се опитаха да договарят газ

По време на вчерашните си договаряния президентът на Русия Владимир Путин и българският му сътрудник Румен Радев не са си поставяли задача да договорят доставки на газ. Това съобщи представителят на Кремъл Дмитрий Песков, представен от ТАСС в сряда.

" Вчера нямаше задача да се договорят за газа, в действителност никой не се и опита ", сподели той пред публицисти.

Темата за възобновяването на спрения газопровод " Южен поток " като " Български поток " бе повдигната от Радев пред медиите незабавно след идването му в Русия. При взаимните изказвания на двамата държавни глави обаче не бе казана и дума, обвързвана с газа. Въпреки това възкресяването на подводната тръба от съветското крайбрежие на Черно море до Варна стана главен акцент от мненията на съветските медии за визитата на Радев с изказвания какъв брой доста е изгубила България от прекратяването му.

Песков напомни констатацията на двамата водачи, че " след проточила се пауза е бил възобновен контактът на най-високо ниво, който ще бъде удължен ".

Русия и България имат " доста общи тематики за икономическо съдействие, също както преди проличава ползата на България да бъде съпричастна към огромни интернационалните енергийни планове, само че това е обособена тематика, изискваща гаранции от българска страна ", съобщи още представителят на Путин.

Знаете, че има планове, които се реализират сега, проличава прочут интерес от българска страна, само че през вчерашния ден не са водени никакви съответни диалози по въпроса, добави той.

Срещата на Радев с Путин, която се оказа подгряваща на престроящата аудиенция на българския министър председател Бойко Борисов в Русия, бе необятно коментирана от съветските медии, множеството от които избраха дежурния благосклонен звук към страната ни.

" България доста желае отново да се сприятели с Русия ", написа " Нюз.ру ".

Българският водач " дойде при Путин за водопровод - в Сочи бе разисквано възраждането на газопровода " Южен поток ". " Едва-що дохвърчал в Русия ", Румен Радев " незабавно хвърли козовете на масата с изказването, че доста желае да възкреси " плана, отбелязва в. " Комсомолская истина ".

Изданието написа още, че " преди няколко години българите под напън от Европейски Съюз погребаха този план, извънредно преференциален за всички от икономическа позиция, като не разрешиха на Русия да прокара газопровода до техния бряг ". " В България така си останаха да лежат тръбите, докарани, с цел да стартира градежът, а Русия се пренасочи към другия завършек на Черно море и съвсем приключи към този момент " Турския поток ", показва се в публикацията.

Според " Комсомолская истина " Радев е отишъл в Москва да сондира почвата за " Южен поток ", откакто в България почнали да се появяват дописки със заглавия като " С отхвърли от газопровода подарихме на Турция 750 милиона $ годишно ".

Изданието добавя, че Путин в действителност изтъкнал на срещата, че " през последните години България не полагала особени старания да се обръща към Русия ". " Най-интересното е, че все пак Русия не хлопна вратата пред България. И отговаряйки на журналистически въпроси, Путин сподели, че планът към момента е вероятен ", разяснява вестникът.

" Българските управляващи направиха сериозна неточност с отхвърли да строят газопроводи в границите на плана " Южен поток ". Сега е прекомерно късно той да бъде възобновен ", разяснява и съветският политолог Николай Топорнин пред изданието " Икономиката през днешния ден ", представено от Българска телеграфна агенция. Шансовете за възобновяване на този план съгласно него са " извънредно дребни ". " Според мен влакът към този момент е отпътувал, тъй като Русия строи различен газопровод ", счита Топорнин.

Според " Росийская газета ", самият факт, че се е състоял диалогът сред Путин и Радев е добър сигнал за възобновяване на руско-българските връзки в цялостен формат ". Изданието също отбелязва, че въпреки локалните медии да са били заинтересувани от повдигнатия от Радев газов въпрос, двамата не са се спрели на тази тематика на конференцията си.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР