По време на традиционното и вече 4-то поред издание на "Срещи

...
По време на традиционното и вече 4-то
поред издание на "Срещи
Коментари Харесай

Уникален мотоциклет с променлив наклон на вилката представиха вчера в София

По време на обичайното и към този момент 4-то поред издание на "Срещи French Tech @Sofia " беше показана в действителност уникален мотоциклет, основан в Русе, България от френския жител Силвен Асалит.

Машината е развита въз основата на Yamaha Trail-Enduro XT 600 (версия 2KF от 1988), като задачата не е била да се тунингова мотоциклета по мощностни индикатори, а да се подобри неговата функционалност. За задачата е създадена опция за смяна на ъгъла на наклона на вилката и то в придвижване. Другата оригиналност е че това може да става както на ръчен режим, по този начин и в автоматичен режим, съгласно скоростта на придвижване на мотоциклета.

Идеята в основата на създаването на този мотоциклет е да се изследва влиянието върху стабилността и маневреността му, при смяна на ъгъла на вилката. При по-голям ъгъл мотоциклетът е по-стабилен, само че не доста маневрен. При малък ъгъл на вилката - обратното- мотоциклетът е по-маневрен, само че не толкова стабилен. Промяната на ъгъла на наклона вилката на този първообраз е в диапазона от 22 градуса до 29 градуса. Вилката на оригиналния мотоциклет XT600 Yamaha е с наклон 28 градуса, без опция за промяна.

Това решение не е прилагано никога досега и съставлява световно нововъведение. От самото основаване на мотоциклета през 1890 година, никой огромен или малък производител на мотоциклети не е дръзвал да опитва с смяната на ъгъла вилката по време на каране.
Проучването и развоя (R&D) осъществени по този първообраз са представлявали изключително сложна задача, така като реално, никой не разполага до момента с конструктивно мнение или визия за поведението на мотоциклета при промяната.

Ще бъде ли рисков този мотоциклет за управление? Дали няма да падне ездачът заради смяната на функционалните параметри на мотоциклета (ъгъла на наклона на вилката, жироскопичен ефект на предното колело …)? Как ще се държи мотоциклетът при спешно прекъсване, предвид, че е с изменчив ъгъл на вилката?

Никой до момента не е в положение действително да предостави ясно и качествено пояснение, включително и хората от средата на професионалните мотоциклетисти. През целия интервал на механичното планиране, са се появявали спомагателни технически спънки заради избора на мотоциклет на базата на ендуро: огромния ход на предното окачване (200 мм) и въртенето на кормилото надясно-наляво (+/- 30 градуса), които са усложнили разположението и дизайна на различните механични съставни елементи.

Предницата на този първообраз е изцяло препроектирана, започвайки отначало от бял лист. Запазени са единствено моторът и задното окачване на оригиналния мотоциклет. Много изненадващо по време на тестванията се е открило че поведението на мотоциклета е много балансирано, доста устойчиво, елиминирайки по-голямата част от вибрациите и криволиченията. За разлика от истинския мотоциклет XT 600, който е нестабилен над 95 км/ч, този първообраз бе тестван на скорост 130 км/ч при която запази цялостна сигурност.

При спешно натискане на спирачките, предното окачване на този прототип потъва единствено с 2 см, по отношение на 12 см потъване при истинския мотоциклет. Благодарение на това, мотоциклетистът може да резервира позицията си на шофиране и ръцете му не се претрупват от прехвърлянето на тежестта, като по този начин има двойна сигурност по отношение на стаболност и пътно поведение.

Създаден от Силвен Асалит, френски гражданин живеещ в България, този мотоциклет е направен ръчно в град Русе. Този план е стартират персонално от него през 2003 година с работа в отвън работно време, основно вечер и през уикенда. Мотоциклетът е изпитан за първи път през 2011 година, второто тестване е през 2014 година и през 2016-2017 година минава сполучливо всички финални тествания. В него са вложени около 6000 часа труд, за интервал от 15 години.

През 2013 година Силвен Асалит основава своята фирма ‘Прототипи и Специални Машини ЕООД‘. Учредена в Русе, тази компания е специализирана в механичното конструиране на ексцентрични промишлени машини и други мотоциклетни/автомобилни прототипи.
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР