По време на търговията в понеделник цените на петрола сорт

...
По време на търговията в понеделник цените на петрола сорт
Коментари Харесай

Поевтиняване на петрола след сигнали, че САЩ могат да облекчат санкциите, касаещи иранския износ



По време на търговията в понеделник цените на петрола вид брент се върнаха за малко под 83 $ за барел след информация, че Съединените Щати наподобяват склонни да освободят някои страни от глобите, отнасящите се за иранския петролен експорт, които би трябвало да влязат в действие на 4-ти ноември.

Администрацията на Доналд Тръмп се намира " по средата на вътрешен развой ", в който се разисква опцията за освобождение на някои страни от идните наказания, в случай че тези страни се ангажират да понижат вноса на ирански недопечен нефт, оповестяват Ройтерс и " Уолстрийт джърнъл ".

В удостоверение на това, индийският петролен министър Дхармендра Прадхан съобщи в понеделник, че две компании от Индия, която е третият по величина вносител на нефт и един от най-големите купувачи на ирански нефт, са декларирали поръчки за ноември и чакат да закупят от Техеран 9 млн. барела недопечен нефт. Трябва обаче да се има поради, че управляващите в Ню Делхи към момента не знаят, дали ще бъдат освободени от американските наказания.

Инвеститорите също по този начин чакат, че най-големият петролен експортьор в света - Саудитска Арабия ще увеличи устойчиво своето произвеждане, с цел да компенсира дефицитът, който ще възникне след влизането в действие на глобите на Съединени американски щати по отношение на иранския експорт. През предходната седмица управляващите в Риад обявиха, че възнамеряват да усилят добивите през ноември по отношение на октомврийското равнище от 10,7 млн. барела дневно, сигнализирайки по този метод, че Саудитска Арабия ще увеличи доставките до рекордни за кралството равнища.

Всички това води до известно намаляване на част от терзанията от последните седмици за сериозен проблем с доставките на черно злато, откакто от 4-ти ноември влязат в действие глобите на Съединени американски щати по отношение на иранския експорт. Според азиатски търговци, терзанията, че комерсиалната война сред Вашингтон и Пекин може да забави по-сериозно растежа на китайската стопанска система, могат да навреди на търсенето на недопечен нефт в международен проект.

Фючърсите на петрола вид брент с доставка през декември се намаляват в понеделник с 1,4% под 83 $ за барел към най-ниско ново от началото на октомври към 82,66 $. Ноемврийските фючърси на американския лек недопечен нефт пък се намаляват с 1,29% към 73,30 $ за барел, достигайки също най-ниско равнище от началото на сегашния месец. По този метод фючърсите и двата вида нефт отстъпват от техните нови 4-годишни върхове, доближат на 3-ти октомври, на равнища надлежно от 86,74 и от 76,90 $ за барел.

Текущото намаляване на петролните цени обаче наподобява лимитирано предвид на идните след по-малко от месец американски наказания, касаещи износа на ирански нефт. Според данни на Refinitiv Eikon техеранският експорт е продължи да спада и през първата седмица на октомври, като се е свил до едвам 1,1 млн. барела дневно. От компанията Refinitiv Eikon допълват, че през първата октомврийска седмица не е имало никакъв ирански петролен експорт за Европа, като петролните танкери са плавали най-вече в посока Индия, Китай и Близкия Изток. Според други източници, експортът на ирански нефт през първите седем дни на месеца даже се е намалил под 1 млн. барела на ден.

Данните от началото на октомври като че ли алармират, че иранският експорт спада по-стръмно от предстоящото, поставяйки на тестване способността на Саудитска Арабия, Русия и на други производители да запълнят получената в празнота в международните доставки.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР