По време на срещата на върха на БРИКС на тема

...
По време на срещата на върха на БРИКС на тема
Коментари Харесай

Русия обвини САЩ за продължаващия конфликт в Газа

По време на срещата на върха на БРИКС на тематика Газа президентът Путин разкритикува дейностите на Съединени американски щати, обвинявайки ги, че са уязвили вероятностите за мир в Близкия изток.

Срещата, ръководена от президента на Южна Африка Рамафоса, включваше 11 страни и съответства с напъните на арабските страни да упорстват за резолюция на Организация на обединените нации, с която да призоват Израел да приключи бомбардировките и да се оправи с нарушаванията на филантропичното право. Сред страните от световния юг има неодобрение от Съединени американски щати поради това, което се преглежда като непоследователна интервенция в Газа.

Организация на обединените нации прикани за паузи в израелските офанзиви, само че арабските министри се стремяха към по-силна резолюция, търсейки поддръжка от Китай и Русия. Путин посочи монополизирането на дипломацията от страна на Съединени американски щати, като изрази угриженост по отношение на жертвите и разселването. Тази среща, на която участваха Бразилия, Индия, Китай, Иран, Саудитска Арабия и ОАЕ, показва възходящото въздействие на БРИКС.

Китайският президент Си Дзинпин поддържа прекратяването на огъня в Газа, като акцентира нуждата от прекъсване на насилието против цивилни жители. Съвместното изказване прикани Израел да съблюдава филантропичното право и предизвести против разселването на палестинци.

Администрацията на Байдън е изправена пред предизвестия, в това число от нейни дипломати, за загуба на поддръжката на световния юг заради възприеманите двойни стандарти при осъждането на спорове. Рамафоса упрекна Израел във военни закононарушения, Иран прикани за приемане на резолюция на Организация на обединените нации, в която Израел да бъде разгласен за терористичен режим, а Саудитска Арабия разкритикува убийствата на цивилни и разрушаването на инфраструктурата.

Арабски дипломати, дружно с Организацията за ислямско съдействие, посетиха Китай и Русия, като изготвиха план на резолюция по отношение на пречките за влизане на помощи в Газа. Египет се опълчи на насилственото разселване на палестинци на фона на продължаващите бомбардировки.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР