По време на срещата на регионалните лидери на управляващата партия

...
По време на срещата на регионалните лидери на управляващата партия
Коментари Харесай

Ердоган гневен на Централната банка

По време на срещата на районните водачи на ръководещата партия Реджеп Ердоган насочи гневни нападки против Централната банка поради решението й да се усили лихвеният %, съобщи БГНЕС.
„ Очаквахме леко нарасналият преди изборите курс на $ да падне или да доближи хоризонтално равнище, само че се сблъскахме се с безусловно противоположна обстановка. Оказахме се изправени против подлия удар на администрацията на Съединени американски щати, за която турската стопанска система е целева зона. Ако би трябвало да приказваме намерено, при започване на годината курсът беше 3,8 лири, през март равнището се резервира, при започване на април доближи 4 лири, през май – 4,12 и ден след вота на 24 юни беше 4,6 лири, това повишаване дотук можеше да се одобри. Гледахме на това в подтекста на несигурността на изборите. Но ставащото след това е необяснимо. Скокът през август на 7 лири за $ е икономическо ликвидиране. Появата на подобен резултат демонстрира, че въпросът е политически. Турция е страна на закона, не е племенна страна “, съобщи Ердоган.
Той акцентира, че всичко това е доказателство за обстоятелството, че на света няма нито една страна, която да е политически и стопански самостоятелна. Според него Турция е жертва на валутния курс, само че това е единствено забележимата страна на казуса, същинският удар по нея са инфлацията и лихвите. „ Лихвите са причина за инфлацията. Централната банка неведнъж обясняваше инфлацията, само че тя не се случи по този начин, както я предвиждаше. И най-после усили лихвения % с доста. Хайде заповядай самостоятелност! Всяко самообладание си има лимит. Една страна не може да бъде дисциплинирана единствено с валутен курс. Разбира се, че имаме потребност от финансовите институции, без тях няма стопанска система. Важно е те да са на крайници, с цел да може действителната ни стопанска система и вложенията да бъдат мощни, те са взаимно свързани “, сподели Ердоган. Той акцентира, че следи всички процеси и към този момент са взети много съответни решения като възбраната за непозната валута при имотни покупко-продажби и скъпи бумаги, и задължението да се оперира единствено с турски лири. Който желае да работи с непозната валута, ще бъде докладван на съответната конструкция, премахнахме заплащането на наемите за жилища с непознати пари, да не би да плащаме тока и водата с долари, акцентира президентът и партиен водач. Той заплаши с постоянен напън и инспекции търговците и складовете, които спекулират с цените на стоките и ги дефинира като „ национални предатели “. В тази страна няма проблем, който да не може да бъде позволен, сподели Ердоган.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР