По време на срещата на ЕС в София на 6

...
По време на срещата на ЕС в София на 6
Коментари Харесай

Йоханес Хан: Западните Балкани имат европейска перспектива


По време на срещата на Европейски Съюз в София на 6 западнобалкански страни им бе обещана вероятност за евроинтеграция и влизане в Европейски Съюз.

Еврокомисарят по въпросите на разширението и политиката на добросъседство Йоханес Хан описа пред Дойче Веле за резултатите от състоялата се на 17 май среща на върха Европейски съюз-Западни Балкани в София, отдадена на евроинтеграцията на Сърбия, Македония, Албания, Черна гора, Босна и Херцеговина, а също Косово. Политикът уточни изискванията, които страните-кандидатки би трябвало да изпълнят, с цел да влязат в Евросъюза.

Въпрос: В декларацията след привършване на срещата в София на 6 западнобалкански страни бе препоръчана европейска вероятност, само че не участие в Европейски Съюз. Как смятате, дали това е задоволително?

Йоханес Хан: Тук, в София ние фокусирахме нашето внимание върху установяването на връзки, т.е. в тези сфери, където можем да развиваме и подсилване нашите връзки и контакти. Става дума за инфраструктура, енергиен бранш, за това, което можем да си предложим един на различен в областта на цифровите технологии. Всичко това ще докара до по-тесни връзки на балканските страни с Евросъюза. Ние предлагаме в границите на тази европейска вероятност съответни вложения в инфраструктурата.

Въпрос: Не вършиме ли крачка обратно, отказвайки се от своите обещания за разширение на Европейски Съюз, дадени преди 15 години в Солун?

Йоханес Хан: Не, ние имаме тактика за страните от Западните Балкани, която представихме през февруари тази година. Тя демонстрира европейската вероятност за всички тези страни. Но доста неща би трябвало да бъдат направени преди този момент. Постоянно си сътрудничим със страните от Западните Балкани, следим непрекъснат съвместен продан. Някои от страните-кандитатки за участие в Европейски Съюз са по-напред по пътя за евроинтеграцията, само че прогрес има във всяка една.
 Хан и Туск с Вучич и Тачи. Хан и Туск с Вучич и Тачи. / БГНЕС
Един доста значим аспект се състои в това, че за влизането на тези страни в Европейски Съюз в бъдеще, ние би трябвало да подготвим тяхната инфраструктура. Работим и по въпроса за районна зона за свободна търговия, която ще ни разреши да имаме положителни търговски връзки един с различен. Трябва да подобрим икономическите индикатори на всички страни-кандидатки за участие в Европейски Съюз, да създадем техните стопански системи по-стабилни, устойчиви на рецесии, конкурентноспособни в Европа.

Въпрос: Между западноблаканските страни съществуват редица спорове, които им следва да решат. Да вземем да вземем за пример, Сърбия и Косово, по-конкретно, признаването на Косово като страна. Как Европейски Съюз може да помогне за урегулирането на този спор?

Йоханес Хан: Струва ми се, че европейската вероятност доста мощно въздейства на решението на политическите въпроси в този район. Неотдавна станахме очевидци на това, по какъв начин след две години и половина Македония и Косово взеха решение своя граничен спор.

Вероятно, ние скоро ще забележим по какъв начин се взема решение разногласието сред страната-членка на Европейски Съюз Гърция и Македония за името. Динамиката на събитията от последните години е такава, че и сред Белград и Прищина би трябвало да се развива разговорът. Ние постоянно ясно сме заявявали и всички знаят това: няма да одобряваме в своите редици нови страни-членки дотогава, до момента в който те не уредят всичките си двустранни спорове. И това към този момент подейства.
 Йоханес Хан идва за присъединяване в срещата ЕС-Западни Балкани в София. Йоханес Хан идва за присъединяване в срещата ЕС-Западни Балкани в София. / БГНЕС
Въпрос: Европейска комисия към този момент уточни 2025 година като допустима дата за влизане в Европейски Съюз на Сърбия и Черна гора, в случай че всичко върви добре. Страните-членки на Европейски Съюз не показаха дата в София. Защо?

Йоханес Хан: Това беше своего рода ориентировъчна дата. Решенията ще бъдат признати едвам в хода на нашата последваща среща, която ще се организира в края на юни. Наистина става дума за предварителна дата, която би трябвало да покаже сериозността на нашите планове – и това, че планът заслужава доверие. Ние се усещаме задължени да осъществим своите обещания, само че доста зависи от това, дали страните от Западните Балкани ще съумеят да покажат прогрес. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР