По време на служебното правителство бюджетът правеше постоянно трансформации, за

...
По време на служебното правителство бюджетът правеше постоянно трансформации, за
Коментари Харесай

Министър Комитова: Защо фирми са се съгласявали да работят, като знаят, че няма пари

По време на служебното държавно управление бюджетът правеше непрекъснато трансформации, с цел да обезпечи месец по месец пари за пенсионерите, защото беше неприемливо да се спрат надбавките от 50 лева за пенсионерите и също по този начин спомагателни разноски за лекарите в Ковид-отделенията. Търсеха се свободни средства, които сега не са нужни по тяхното предопределение, с цел да се вземат решение други обществени проблеми. Такъв е казусът с парите, взети от АПИ. Те бяха предопределени за строителство на Автомагистрала „ Хемус ", за което авансово са платени към 70%, а е изпълнено строителство към 13%. Там може да се строи без тези милиони, тъй като авансово са финансирани дейностите. При настоящите поправки на републиканските пътища казусът е противоположен, имаме доста предоставени поправки без обезпечено финансиране през бюджета на АПИ. Ето го парадокса на парадоксите, за поправки има фронт за работа, само че няма пари. За Автомагистрала „ Хемус " по лотове 4, 5, 6, 7, 8 и 9 няма фронт за работа, а сме платили задатъци. Със средствата от Автомагистрала „ Хемус " е могло да подсигурим настоящите поправки, за които има фронт за работа. Това сподели министърът на районното развиване и благоустройството арх. Виолета Комитова в предаването „ Събуди се " по Нова телевизия. Тя напомни, че при бюджет от 382 млн. лева посредством спомагателни задачи АПИ разпорежда спомагателни ремонтни действия на стойност 2,9 милиарда лева

Министър Комитова сложи въпроса по отношение на повода, заради която е правено това, и за какво компаниите одобряват да работят без средства. По думите й първият въпрос може да има политически смисъл - че се грижим за доста пътища, предстоят избори, че обгрижваме всички области в страната и така нататък По втория въпрос тя уточни, че при извършените срещи компаниите са обяснили, че разчитат да им бъде платено в края на годината с министерски постановления. Това разплащане е много противоречиво, тъй като се отклонява от Закона за публичните поръчки. Запитана кой е заобиколил закона, тя разяснява, че обяснението би трябвало да пристигна от предходните ръководители на Министерство на регионалното развитие и АПИ. Много хора желаят да конфронтират с нас компаниите, с мен персонално, желаеха да ни опълчват с кметовете и жителите, само че това е заварено състояние, акцентира още арх. Комитова. Никой не стачкува сега, компаниите не престават да работят. Те знаят, че средствата не са обезпечени, още когато са се съгласявали да работят по спомагателните задачи. Трябва да се търсят способи започнатото строителство да бъде приключено. Аз съм последният човек в тази страна, който ще спре строителството, безапелационна бе тя.

На въпрос получава ли е предложение да остане като постоянен министър тя отхвърли. „ Никой не ми е предложил, от никакви партии, от никакви обединения. В момента съм душевен готова да изляза в отмора ". Регионалният министър акцентира, че е въпрос на воля и бърза ориентировка идващият министър да продължи тематиките, които са стартирани. „ Смятам, че ще има продължение на посоките, в които развихме нашата активност. "
Арх. Комитова напомни, че са подхванати промени в две наредби - наредбата за налична среда, при която са отсрочени периодите, както и в наредбата за техническите паспорти. Ще създадем предложение в Народното събрание за промени в Закона за устройство на територията, добави тя. По въпросите със градежите на районното министерство би трябвало да има повече ред, да има обмисляне, обязаност на поръчката с наличните средства.

Регионалният министър напомни, че във ведомството всекидневно постъпват сигнали за проблеми по републиканските пътища и няма потребност да се харчат 8 млн. лева за наблюдаване на дупки от космоса. Можем да следим това безусловно гратис, като сплотяваме напъните на всички жители. Аз съм прекъснала за повторно тази поръчка, като преди този момент други хора също са го създали, напомни арх. Комитова.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР