По време на сега протичащата в Брюксел конференция FOSDEM бе

...
По време на сега протичащата в Брюксел конференция FOSDEM бе
Коментари Харесай

Първата RISC-V платка, работеща под управлението на Linux

По време на в този момент протичащата в Брюксел конференция FOSDEM бе демонстрирана платформата за разработчици HiFive Unleashed, основана на системата-върху-чипа Freedom U540 с архитектура RISC-V.
За разлика от показаната преди една година HiFive1, на нея могат да се започват Linux дистрибуции (поддръжката на RISC архитектурата бе добавена в последната редакция на Linux ядрото).



Въпреки че процесорите Freedom са с напълно открита архитектура и отворен дизайн, HiFive Unleashed към момента не може да се смята за платформа с напълно отворен хардуер, тъй като в нея се употребяват и съставни елементи със закрит темперамент – контролер на паметта, мрежови адаптер и други.

Технически характерности на HiFive Unleashed:
Чипсет: Freedom U540 с 2 MB L2 кохерентна кеш памет и тактова периодичност 1,5 GHzПроцесор: четири U54 ядра с процесорните указания RV64GC плюс едно E51 ядро с процесорните указания RV64IMACОперативна памет: 64 GB 64-битова DDR4 с ECCПостоянна памет: 32 MB флаш памет Quad SPIВъншна памет: слот за microSD картиЕдин Gigabit Ethernet интерфейсFMC конектор за разширителни платки
Платката няма личен графичен ускорител, само че на конференцията бе демонстрирана нейната работа с външна видеокарта на AMD.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР