По време на работното посещение на министърът на енергетиката Теменужка

...
По време на работното посещение на министърът на енергетиката Теменужка
Коментари Харесай

Теменужка Петкова: До края на тази година ще бъде диверсифицирано 50% от потреблението на природен газ

По време на работното посещаване на министърът на енергетиката Теменужка Петкова и ръководена от нея делегация в Съединените американски щати бяха разисквани опциите за развиване на двустранните връзки.

В рамките на визитата във Вашингтон тя организира редица от срещи със заместник-секретаря по енергетика на Съединени американски щати Марк Менезес, с асистент държавния секретар по енергийните въпроси Франсис Фанън, със заместник-генералния шеф на Търговската работа на Съединени американски щати Дейл Ташарски, със заместник-помощник секретаря на Бюрото по интернационална сигурност и неразпространение Ан Ганзър и с представители на американската промишленост за полутечен природен газ.

По отношение на природния газ страната ни ще продължи да работи в посока диверсифициране на източниците и маршрутите за страната. България и Съединените американски щати имат необятно поле за съдействие в региона на втечнения природен газ.
По думите на министър Петкова до края на тази година ще бъде диверсифицирано 50% от потреблението на природен газ в страната.
Петкова уточни, че от цялото ползване на природен газ в страната – 3 милиарда куб. метра, половината количество в размер на 1.5 милиарда куб. метра газ ще бъдат диверсифицирани посредством доставките на контрактуваните количества синьо гориво от Азербайджан и доставките на полутечен природен газ.

През месец юни предходната година България получи своите първи доставки на американски полутечен природен газ. За предходната година доставките на полутечен природен газ за България са в размер на близо половин милиарда кубични метра. “Това е значима стъпка за одобряването на транспарантен, ликвиден и благонадежден пазар на природен газ освен в България, само че и в района “, сподели Петкова.

По време на срещата енергийният министър уточни, че при започване на тази година Министерският съвет одобри решение България, посредством „ Булгартрансгаз “ ЕАД, да придобие 20% в плана за създаване на терминал за полутечен природен газ край Александруполис, Гърция.

Това е поредна стъпка за осъществяване на цялостната идея за газов хъб „ Балкан “, която планува посредством създаване и развиване на нужната газопреносна инфраструктура да се свържат пазарите на природен газ на страните членки в Централна и Източна Европа. Днес в Хюстън българските енергийни компании ще се срещнат с производители на полутечен природен газ, с цел да обсъдят опциите за разширение на съдействие в тази област.
По време на срещата със заместник-секретаря по енергетика на Съединени американски щати Марк Менезес министър Петкова очерта напредъка по основните за България инфраструктурни планове, измежду които и построяването на междусистемна газова връзка Гърция-България.
„ От стратегическо значение е опазване основната роля на България на газовата карта на Европа “, акцентира тя. По думите на министър Петкова за реализирането на тази цел България развива своята националната газова инфраструктура и паралелно с това у нас към този момент действа газова борса.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР