По време на работно посещение в Рим министърът на културата

...
По време на работно посещение в Рим министърът на културата
Коментари Харесай

България иска да стане част от Конвенцията на УНИДРОА

По време на работно посещаване в Рим министърът на културата Боил Банов се срещна с генералния секретар на Международния институт за унифициране на частното право (UNIDROIT/УНИДРОА) проф. Игнацио Тирадо. На срещата той е удостоверил желанието на България да стане страна по Конвенцията на УНИДРОА по отношение на връщането на откраднати или нелегално изнесени културни полезности още през идната година и е разисквано бъдещото съдействие, оповестиха от пресцентъра на министерството.

Срещата се организира в границите на работното посещаване на министър Боил Банов в Италия, като продължение на напъните на институцията за връщането на откраднати и изнесени от страната полезности.

На нея е било препоръчани и да се провежда взаимна конференция за показване на Конвенцията и информиране на обществеността и заинтригуваните страни, в това число търговците и колекционерите.

Конвенцията ще даде опция и на частните притежатели на сбирки да вършат действия за връщане на откраднати или нелегално изнесените от страната културни полезности, добави Банов.

УНИДРОА е учредена преди 90 години. Конвенцията по отношение на връщане на откраднатите или нелегално изнесени културни полезности е призната по самодейност на Международния институт за унифициране на частното право (UNIDROIT/УНИДРОА) в Рим, Италия, на 24 юни 1995 година Документът е един от международноправните принадлежности за битка с противозаконния трафик на културни полезности в международен мащаб.

Присъединяването ще даде още един механизъм за отбрана освен на общественото право, което произтича от Конвенцията на ЮНЕСКО за средствата за възбрана и попречване на противозаконния импорт, експорт и прекачване на благосъстоятелност върху културни полезности от 1970 година, по която България е страна, само че и на частното, като се уголемяват опциите за публично-частно партньорство в процеса на запазване на историческото завещание, допълват от министерството.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР