По време на работна визита в Болград, етническият българин и

...
По време на работна визита в Болград, етническият българин и
Коментари Харесай

Българите в Болград издигат нов паметник на защитника си ген. Инзов

По време на работна аудиенция в Болград, етническият българин и народен представител в Народното събрание на Украйна Антон Киссе, посети мястото, където следва да се построи монумент на създателя на града ген. Иван Инзов. Той огледа прилежащата територия и разиска със своите помощници размера на работите, които е належащо да бъдат свършени досега на установяването на паметника. Въпросът за слагането на паметника за следващ път Антон Киссе разиска с кмета на Болград Сергей Димитриев. Народният народен представител изрази вяра, че градските управляващи ще вземат интензивно присъединяване в общото начинание и ще оказват помощ да се приключи започнатата работа. В частност той помоли кмета да се направи ремонт на прилежащата до бъдещия монумент улица, където се събира вода след дъждовете. Градоначалникът даде обещание, че чрез комуналното дружество в града ще се създадат нужните поправки.

Говорейки за вероятностите за установяването на паметника Антон Киссе сподели: " Завършва процеса по правене на копието на този монумент, който в миналото е стоял в Болград и след броени дни той ще бъде подготвен. Що се касае до датата на слагането на паметника, то този въпрос ще бъде разискван от учредителен комитет, а по този начин също и от управата на Фонда на името на ген. Инзов, който е и основател за възраждането на тази историческа памет. "

В същия ден Антон Киссе се срещна и с президента на публичната организация " Фонд Иван Н. Инзов " Николай Арнаут и разиска въпроса за установяването на паметника, който по всяка възможност ще се появи в Болград през август тази година.

Да напомним, че по самодейност на публичната организация " Фонд Иван Н. Инзов ", с поддръжката на Киссе предходната година в Болград стартира възобновяване на паметника на попечителя на българските преселници и създател на града, човек заслужил любовта и уважението на съвременниците, паметта и благодарността на потомците - военачалник Иван Никитович Инзов. Издигнатият монумент на генерала в Болград през 1911 година, след това в интервала, когато Бесарабия е влизала в състава на Румъния, е бил демонтиран и похитен в незнайна посока. През предходната година е била благоустроена територията към бъдещия нов монумент. Финансирането на всичко това е пристигнало благодарение на Антон Киссе, който е съдействал за отпущането и на средства от държавния бюджет. Самият монумент се прави напълно със средства, привлечени от разнообразни източници.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР