По време на проведения вчера национален ден за безопасна работа

...
По време на проведения вчера национален ден за безопасна работа
Коментари Харесай

Само за ден: Инспектори засякоха над 360 нарушения на 241 строителни обекта

По време на извършения през вчерашния ден народен ден за безвредна работа на височина контролните органи на инспекцията по труда ревизираха 241 строителни обекти, на които са полагали труд към 2200 служащи на 352 предприятия. Проверките бяха ориентирани предпочитано към предварителна защита на риска рухване от височина, който е най-честата причина за трудовия травматизъм в бранша, както и за трудовите злополуки, водещи до трайна нетрудоспособност или до гибел.
При осъществения по време на Националния ден надзор са открити 362 нарушавания, създаващи предпоставки за рухване от височина. От тях 252 са нарушавания, свързани с необезопасени стълбищни плещи и плочи, отвори в градивни детайли и очертания на етажни плочи. Нарушенията, свързани с необезопасеността на работното съоръжение, главно необезопасени скелета - са 110. Съставени са 61 акта за прекъсване, до обезопасяването им, на обекти, етажни равнища, работно съоръжение и други, които директно са застрашавали живота и здравето на работещите.
Заварени да работят без персонални защитни средства са 235 служащи, за което контролните органи на Агенцията са потърсили административнонаказателна отговорност. От работа са отстранени 37 служащи, главно заради събитието, че не са осведомени с разпоредбите за сигурност.
Установените случаи на работещи без подписани документално и регистрирани в Национална агенция за приходите трудови контракти са 73. В рамките на извършения надзор още веднъж имаше случаи на отвод на служащите да спомагат на инспекторите по труда. В тези случаи работещите отхвърлят да попълнят наложителната декларация за изискванията на труд, да дават документ за идентичност, какъвто контролните органи на Агенцията имат право да изискват по силата на член 402, алинея 1, т. 1 от Кодекса на труда, или напущат работните места. На обектите, на които е установено сходно държание, ще бъдат осъществени нови инспекции, като ще бъде потърсено съдействието на полицията. ИА ГИТ припомня, че трудовите контракти пазят в най-пълна степен трудовите права на работещите, както и обстоятелството, че една от най-честите аргументи за отвод трудов случай да бъде приет за акцидент, е точно неналичието на такива.
От години бранш „ Строителство “ е разпознат като рисков както по повод обезпечаването на здраве и сигурност при работа, по този начин и по осъществяване на трудовите правни отношения. Поради това годишно в проекта за активността на Агенцията се възнамерява специфична мярка, ориентирана към реализиране на засилен надзор на обекти, на които се правят строително-монтажни работи, като тези инспекции са към и над 10% от всички осъществени от Инспекцията.
За първите три месеца на година контролните органи на Инспекцията по труда са направили 1270 инспекции в бранш „ Строителство “ при съвсем 9900 общо във всички стопански действия. Констатираните при инспекциите нарушавания са 6512. От тях нарушаванията на наредбите, свързани с обезпечаването на сигурност и здраве при работа, са 4283, а по осъществяване на трудовите правни отношения – 2212. При контрола на строително-монтажни работи инспекторите по труда са издали 27 акта за прекъсване на обекти, работно съоръжение, работни места и други, които директно заплашват живота и здравето на работещите. Това са половината от всички издадени за интервала 54 акта за прекъсване. В строителството са и една четвърт от откритите случаи на работа без трудов контракт – 166 от 665 общо. Всеки четвърти акт за определяне на административно нарушаване също е публикуван на работодатели в бранш „ Строителство “. Актовете за нарушавания, открити при осъществяване на строително-монтажни работи, са 539 при 2336 общо.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР