По време на преходния период до края на годината Обединеното

...
По време на преходния период до края на годината Обединеното
Коментари Харесай

Какво променя Brexit и какво остава без изменения?

По време на преходния интервал до края на годината Обединеното кралство ще продължи да се подчинява на разпоредбите на Европейски Съюз и да заплаща вноската си. Много неща ще останат същите, само че ще има и някои промени. Ето и описът на BBC със седемте промени и седемте области без промени.

СЕДЕМ ПРОМЕНИ

1. Британските депутати в Европарламента губят мандатите си, в тази институцията към този момент няма да ги има 73-та депутати на Обединеното кралство. Това е по този начин, тъй като с Brexit кралството напуща всички политически институции на Европейски Съюз. В същото време през преходния интервал решенията на Европейския съд ще имат последната дума за юридическите разногласия

2. Кралството няма да взе участие повече в срещите на върха 

Това важи и за премиера Борис Джонсън, който обаче може да бъде поканен на такива среща, като категорично пожелае това. Британските министри няма да участват на постоянните срещи с европейските им сътрудници, които ще вземат решение разнообразни въпроси, в това число и риболова, който е значим за кралството.

3. Нова търговия

Обединеното кралство ще може да стартира договаряния със страни по света за нови правила при закупуването и продажба на артикули и услуги. Докато белеше член на Европейски Съюз, Лондон не можеше да води публични търговски договаряния със страни като Съединени американски щати и Австралия. Поддръжниците на Brexit настояват, че свободната търговия ще ускори стопанската система на Обединеното кралство.

Предстоят и доста полемики с Европейски Съюз. Приемането на комерсиално съглашение сред Англия и Европейски Съюз е главен приоритет, тъй че няма да са нужни спомагателни такси за артикули и други търговски бариери, когато преходът завърши. Ако обаче бъдат контрактувани търговски покупко-продажби, те няма да могат да започват, преди приключването на преходния интервал не завърши.

4. Британските паспорти ще трансформират цвета си

Сините паспорти ще се върнат и това ще стане над 30 години, откогато те бяха сменени с паспорти с досегашния цвят бордо. Новите сини паспорти ще бъдат въведени доникъде на годината. Съществуващите остарели паспорти с виненочервения цвят ще останат валидни-

5. Монетите Brexit

Влизат в послание към 3 млн възпоменателни монети от 50 пенса в честа на Брезит. На тях ще бъде изписана датата " 31 януари ", както и надписът: " Мир, разцвет и другарство с всички нации ".

Монетата бе посрещната със смесени усеща, някои съперници на Brexit обявиха, че няма да я употребяват. Правителството възнамерява да вкара сходна монета и на 31 октомври – първата датата, когато трябваше да се случи Brexit. Монетите обаче ще бъдат претопени и рециклирани, откакто им изтече срокът.

6. Закрива се ръководството за Brexit

Разпуска се екипът, който водеше договарянията с Европейски Съюз да изискванията по овакантяване на Англия, само че който по този начин и не създаде нито едно съглашение. Управлението за напускането на Европейски Съюз бе основано през май 2016 т. от предходната премиера Тереза Мей. Екипът, който ще води идните договаряния с Европейски Съюз през преходния интервал, ще се намира на „ Даунинг стрийт ”, където заседава и държавното управление.

7.Германия няма да екстрадира своите жители в кралството.

Няма да е допустимо обвинени в закононарушения лица да бъдат върнати във Англия, в случай че са избягали в Германия. Конституцията на Германия не разрешава екстрадицията на нейните жители, в случай че не е в друга страна от Европейски Съюз.

" Това изключение към този момент не може да се ползва, откакто Англия напусна Европейски Съюз ", съобщи представител на немското министерство на правораздаването.

Не е ясно дали същите ограничавания ще важат за други страни. Словения, да вземем за пример, споделя, че обстановката е комплицирана, до момента в който Европейската комисия не съумя да даде коментар.

Британското вътрешно министерство съобщи, че европейската заповед за арест ще продължи да се ползва и през преходния интервал. (Това значи, че Германия ще може да екстрадира негермански граждани). В министерството считат, че в случай че законите на дадена страна не разрешават екстрадиция в Обединеното кралство, правосъдният развой и присъдата ще би трябвало да се поемат от нея.

КАКВО ОСТАВА НЕПРОМЕНЕНО

Понеже преходният интервал стартира незабавно след Brexit, доста от другите практики остават същите – чак до 31 декември 2020 година.

1. Пътуванията

Полетите, влаковете и корабите ще работят както до момента. По време на прехода английските жители ще се подреждат на опашка за паспортен надзор в местата, отредени единствено за жители на Европейски Съюз

2.Шофьорските права и паспортите за домашните любимци

Остават същите, стига да са годни

3.Картата за Европейската здравна застраховка (EHIC)

Тези карти дава право на британците да бъдат лекувани в държавни лечебни заведения при заболяване или произшествия. Картите ще останат в действие през целия временен интервал, в това число и за страни като Швейцария, Норвегия, Исландия и Лихтенщайн, които не са членове на Европейски Съюз.

4.Живеене и работа в Европейски Съюз

Свободата на придвижване остава в действие за преходния интервал, тъй че английските жители могат да живеят и работят в страните от Европейски Съюз, като го вършат и в този момент. Същото важи и за жителите на Европейски Съюз в Обединеното кралство.

5. Пенсиите

Британските жители, живеещи в Европейски Съюз, ще продължат да получават държавните си пенсии, както и годишното им нарастване

6. Бюджетни вноски 

По време на преходния интервал Обединеното кралство ще продължи да заплаща вноската си в бюджета на Европейски Съюз. Това значи, че ще получава и финансиране от Европейски Съюз през същия интервал.

7. Търговия

Търговията сред Англия и Европейски Съюз ще продължи, без да се вкарват спомагателни такси или инспекции. 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР