По време на преговори, започнали вчера в Женева, двата враждуващи

...
По време на преговори, започнали вчера в Женева, двата враждуващи
Коментари Харесай

Враждуващите в Либия приели да превърнат примирието в трайно прекратяване на огъня

По време на договаряния, почнали през вчерашния ден в Женева, двата враждуващи лагера в Либия са изразили утвърждението си за нуждата да трансфорат примирието в трайно преустановяване на огъня. Те занапред ще вземат решение по какъв начин да реализират тази цел, заяви през днешния ден пратеникът на Организация на обединените нации за страната Гасан Саламе, представен от ДПА.

От април силите на маршал Халифа Хафтар - мощният човек в Източна Либия, който се пробва да превземе Триполи, водят война със силите на Файез Сарадж, който стои отпред на Правителството на националното единодушие (ПНС), прието от Организация на обединените нации.

За първи път висши военни представители на двата враждуващи лагера се събират в Женева, където ще стартират непреки диалози, заяви на конференция пратеникът на Организация на обединените нации за Либия.

Утвърдена по време на срещата на върха за Либия на 19 януари в Берлин, взаимната военна комисия е формирана във формулата " 5+5 ", с петима членове, представляващи ПНС, и петима - маршал Хафтар.

" Двете страни дойдоха в Женева и през вчерашния ден започнахме диалози с тях по дълъг лист от точки от дневния ред, като се стартира от опита ни да превърнем примирието в действително съглашение за трайно преустановяване на огъня. Този принцип бе общопризнат по време на първото съвещание и въпросът е да установим какви ще бъдат изискванията за осъществяването му ", акцентира Саламе.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР