По време на предстоящото си посещение в Пекин министърът на

...
По време на предстоящото си посещение в Пекин министърът на
Коментари Харесай

Икономиката на Китай в беда – какво да очакваме?

По време на идното си посещаване в Пекин министърът на търговията на Съединени американски щати, Джина Реймондо, евентуално ще се сблъска с невиждана молба от страна на своите домакини: помощ за справяне с проблемите на тяхната стопанска система.

Дългоочакваното посещаване на Реймондо съответствува със задълбочаващия се стопански спад в Китай, характеризиращ се със забележителен спад на износа, понижаване на задграничните вложения и видимо повишаване на младежката безработица. Последните данни сочат, че в миналото могъщата икономическа мощ сега е изправена пред забележителен спад.

С тази оценка се съгласяват както президентът Джо Байдън, по този начин и китайският висш водач Си Дзинпин. По удивително прям метод Си предизвести висшето си управление предишния месец за “ “, пред които е изправена китайската стопанска система. Байдън повтори това мнение по-рано този месец, като загатна, че икономическите провокации пред Китай могат да доведат до опасения за вътрешната непоклатимост на страната.

На настояванията за удостоверение на времето на пътуването на Реймондо от страна на чиновници на Министерството на търговията към момента не е отговорено. Говорителят на китайското посолство Лиу Пенгю отговори на запитванията за идното посещаване на Реймондо, като съобщи, че “ “.

Предстоящото посещаване на Реймондо я слага в комплицирана обстановка. В качеството си на началник на комерсиалния отдел под управлението на Байдън тя ще се застъпва за износа на Съединени американски щати, като в същото време може да бъде подложена на напън от страна на китайските чиновници да облекчат дългогодишните търговски ограничавания и ограниченията за понижаване на риска, които администрацията приложи през миналата година.  

Тези ограничения обгръщат въведените през октомври ограничавания за експорт на модерни полупроводници, както и неотдавнашната заповед на Байдън, която лимитира американските вложения в браншове на китайската стопанска система, в това число квантови калкулации и изкуствен интелект.

Това посещаване ще бъде следено от близко и в залите на Капитолия. Законодателите слагат под въпрос цената на пътуването на Реймондо, като се имат поради лимитираните резултати, реализирани при последните визити на нейни сътрудници от кабинета. Има и предизвестия към нея да не дава сигнали за облекчение на експортните ограничавания, целящи да откъснат Китай от жизненоважни американски технологии като усъвършенствани микрочипове.

Предстоящото пътешестване на Реймондо я слага като най-новото попълнение в редицата високопоставени чиновници, изпратени в Пекин през последните месеци, с цел да стабилизират влошените двустранни връзки, провокирани от произшествия като епизода с китайския шпионски балон през февруари, нападателната позиция на Китай по отношение на Тайван и все по-оспорвания териториален спор с Филипините, съдружник на Съединени американски щати.  

Въпреки това държавният секретар Антъни Блинкен, пратеникът по въпросите на климата Джон Кери и министърът на финансите Джанет Йелън се завърнаха от визитите си в Китай по-скоро с дипломатически любезности, в сравнение с с задължения за възстановяване на държанието.

Дневният ред на Реймондо за полемиките ѝ с китайските сътрудници евентуално ще включва непрекъснатите опасения по отношение на пречките пред достъпа до пазара на американските компании, както и неотдавнашната поредност от интервенции на китайските правоприлагащи органи, ориентирани против основани в Китай интервенции на американски корпорации като Mintz и Bain & Company.

В изказване, оповестено предходната седмица, тя означи, че това решение бележи “ “.

Източник: Politico

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР