По време на председателството на Съвета на Европа Испания ще

...
По време на председателството на Съвета на Европа Испания ще
Коментари Харесай

Румънският вътрешен министър: Испания ще вкара в дневния ред темата за Шенген

По време на председателството на Съвета на Европа Испания ще вкара в дневния ред присъединението на България и Румъния в Шенген. Тя ще поеме щафетата от Швеция през юли тази година, заяви румънският вътрешен министър Лучиан Боде, представен от Аджепрес. 

“Съветът по правораздаване и вътрешни работи ще заседава на 28 септември. Испанското председателство ще реши, според от полемиките и заключенията, реализирани в метода, който има с Австрия, дали това ще се случи през септември или през октомври, ноември, декември. Може да има и ексклузивен съвет ”, разяснява Боде в Букурещ.

Той акцентира, че задачата на страната е 2023 да бъде годината, в която участието на Румъния в Шенген бъде гласувано и процесът на присъединение завърши.

„ За нас е доста значимо към този момент да нямаме никаква неизясненост и неустановеност от страна на която и да е държава-членка, друга от Австрия. Посещението на австрийския вътрешен министър Герхард Карнер в Букурещ тази седмица е част от напъните на Румъния да изясни в допълнение, в случай че е належащо, изискванията, при които прави своите действия по отбрана на външните граници на Европейския съюз ”, сподели Боде., написа Българска телеграфна агенция.

Той изрази мнение, че това посещаване на Карнер в Румъния го е убедило, че страната е изцяло подготвена за Шенген. “Решението е политическо. Отговорността на Министерството на вътрешните работи се свежда до оперативния и техническия съставен елемент - тези два съставния елемент са изцяло осъществени ", добави Боде. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР