По време на празниците е нормално хората да се глезят

...
По време на празниците е нормално хората да се глезят
Коментари Харесай

Ето кои празнични храни могат да бъдат токсични за домашните любимци

По време на празниците е обикновено хората да се глезят с малко по-специални (и малко повече) храни. В подобен случай не е по никакъв начин изненадващо, че доста притежатели на домашни любимци желаят да дадат специфични лакомства и на своите космати или пернати бебета.

Ето някои от най-честите рискове, свързани с храната, с които ветеринарите се сблъскват в незабавното поделение за животни по време на празниците, и какво да вършим, в случай че се случат.

 Canterino Gallo

Петел

Птичето месо (каквото и да е – пуешко, пилешко…) със сос може би е измежду най-популярните празнични ястия. И множеството кучета и котки сигурно биха се съгласили с хората, че печеното пиле е вкусно.

Въпреки това, мазнините, които се съдържат в кожата на пилетата – и в мощно мазните гарнитури, които могат да я съпровождат, като сос, масло и бекон – не се харесват добре на любимците. Ако те обхванат прекомерно доста мазнини, могат да развият панкреатит – инфектиране на панкреаса, органът, който оказва помощ за разграждането на мазнини, протеини и въглехидрати.

Панкреатитът кара панкреаса да изпуска храносмилателни ензими и в последна сметка да се „ смели “ самичък себе си. Ако не се лекува, това положение може да засегне други системи от органи като бъбреците и черния дроб и даже да аргументи съсирване на кръвта.

Най-честите признаци включват повръщане и диария. Домашните любимци, за които има заплаха да са развили панкреатит, би трябвало да бъдат отведени бързо до най-близката ветеринарна болница или незабавно поделение. Там ветеринарният доктор ще извърши диагностични кръвни проби, в това число характерен тест за панкреатични ензими, наименуван имунореактивност на панкреатична липаза или cPLI/fPLI.

Лечението включва най-много справяне със признаците: домашният любим ще получи интравенозни течности, с цел да се помогне за възвръщане на електролитния баланс, с добавени медикаменти срещу гадене и болежка за прекъсване на повръщането. Може да са нужни антибиотици, както и чернодробни протектори и пробиотици, както и специфична диета.

 Xylitol crystals

Кристали ксилитол

Въпреки че натравянето с ксилитол е един от най-честите незабавни случаи, които ветеринарите срещат в наши дни, то към момента е значително незнайно измежду стопаните.

Ксилитолът е неестествен подсладител, постоянно употребен в артикули без захар. Въпреки че е безвреден за хората, за котки и кучета е бързодействаща и евентуално смъртоносна отрова.

Поглъщането даже на най-малкото количество ксилитол може да накара черния дроб на домашния любим бързо да освободи инсулин, причинявайки хипогликемия – извънредно ниски равнища на кръвната захар. Така в границите на 30 минути любимецът ще изпита признаци като повръщане, заспалост и гърчове и ще загуби координацията на крайниците си – наречена атаксия.

Спешното лекуване на натравянето с ксилитол включва интравенозно вливане на течности, съдържащи декстроза, с цел да се увеличи равнището на кръвната му захар и деликатното следене на напредъка.

 Table grapes on white

И плодовете ли? В известна степен да – има плод, които е доста отровен за кучетата, който постоянно се появява на празнични събирания: грозде, както прясно, по този начин и обезводнено на стафиди.

Ако се одобри от животинката, винената киселина в гроздето или стафидите може да аргументи остро бъбречно заболяване. Честите признаци при кучета са повръщане, периодическа диария и нараснал банкет на вода. Острата бъбречна болест изисква незабавна здравна помощ и в случай че се заподозре, кучето би трябвало неотложно да се води във ветеринарна болница. Лечението нормално се лимитира до стабилизиране на домашния любим с интравенозни течности.

 Meriones unguiculatus (wild)

Монголската песчанка, (или монголски джербил)

Какъв е изводът? Няколко вкусни храни, които са безвредни за хората, могат да бъдат доста рискови за домашните любимци като цяло – освен за котки и кучета, само че и за птици, влечуги и джобни животинки като мишки, хамстери и джербили.

Така че направете празниците специфични за косматите или пернати бебета, като им дадете лакомства от магазина за храна за домашни любимци или ветеринарния кабинет и ги дръжте надалеч от кухненския плот и кофата за отпадък.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР