По време на посещението на президента на Руската федерация Владимир

...
По време на посещението на президента на Руската федерация Владимир
Коментари Харесай

Русия и Сърбия подписаха пакет споразумения за сътрудничество в областта на използването на атомната енергия за мирни цели


По време на визитата на президента на Руската федерация Владимир Путин в Република Сърбия на 17 януари в Белград, бе подписан пакет от съглашения, създаващи правната основа за практическото реализиране на взаимни планове в областта на мирното потребление на атомната енергетика. Сключено бе междуправителствено съглашение в региона на потреблението на атомната сила въз основата на тествани и иновационни технологии, както и взаимно заявление за стратегическо партньорство сред страните за създаване на Център за нуклеарна просвета, технологии и нововъведения, се споделя в прессъобщение на съветската корпорация " Росатом ".

От съветска страна документите бяха подписани от генералния шеф на държавната корпорация „ Росатом “ Алексей Лихачов, а от страна на Република Сърбия - от министъра, отговарящ за нововъведенията и софтуерното развиване Ненад Попович. Тържествената гала се състоя в наличието на президента на Руската федерация Владимир Путин и президента на Република Сърбия Александър Вучич.

„ Днес ние слагаме здрава основа за развиване на високите технологии в Сърбия за дълги години напред. Трудно е да си представим повишението на успеваемостта на стопанската система, развиването на селското стопанство, медицината, образованието и качеството на живот на популацията без потреблението на мирния атом. Подписването на междуправителственото съглашение отбелязва началото на солидно и значимо взаимоотношение в региона на иновационното, цифровото и научно-техническото съдействие с нашия исторически сътрудник Русия “, съобщи Ненад Попович.

Междуправителственото съглашение дефинира необятен набор от посоки за взаимоотношение сред страните, включително подпомагане при основаването и усъвършенстването в Република Сърбия на инфраструктура за потребление на атомната сила, планиране, създаване и рационализация на проучвателен атомни реактори, развиване на нуклеарната медицина, реализиране на фундаментални и приложни проучвания в региона на потребление на атомната сила. Предвижда се съдействие при създаване на нововъведения, нови технологии и модерни цифрови технологии в региона на атомната сила, потребление на радиационните технологии в селското стопанство и индустрията, образование и подготовка на експерти за атомната промишленост и други посоки.

„ Сърбия има неповторим капацитет и опит в региона на развиване и потребление на атомните технологии. Определихме плановете, в границите на които ще бъдат обединени професионалните кадрови и механически пълномощия на Русия и Сърбия. В частност, реализирането на плана за създаване на Център за нуклеарна просвета, технологии и нововъведения освен ще даде мощен подтик на двустранното съдействие сред Русия и Сърбия в редица иновационни посоки, в това число медицина, индустрия и селско стопанство, само че и ще послужи като платформа за съдействие в целия централноевропейски район. Безусловно, в границите на всички планове ще бъдат прецизно спазвани най-високите стандарти за нуклеарна и радиационна сигурност, като се вземе поради централната роля на МААЕ при създаването на такива правила и стандарти “, означи Алексей Лихачов.

С цел реализирането на горепосочените посоки на съдействие, междуправителственото съглашение планува образуване на взаимни работни групи за осъществяване на съответни планове и научни проучвания, както и продан на специалисти, образуване на семинари и конференции, подпомагане при образованието и подготовката на теоретичен и механически личен състав, доставка на съоръжение, материали и съставни елементи.

Междуправителственото съглашение е реализирано вследствие на Съвместното заявление за правилата на съдействие в областта на нововъведенията и софтуерното развиване при потребление на атомната сила за мирни цели, подписано на 15 май 2018 година в границите на интернационалния конгрес „ АТОМЕКСПО 2018 “ в Сочи.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР