„По време на първото българско председателство на Съвета на Европейския

...
„По време на първото българско председателство на Съвета на Европейския
Коментари Харесай

Министър Петкова итчете успешно финализиране на енергийните досиета, заложени в програмата на българското председателство


„ По време на първото българско председателство на Съвета на Европейския съюз Министерството на енергетиката съумя да реализира съглашение със страните членки, Европейския парламент и Европейската комисия по всички документи, които бяха залегнали в програмата ни в региона на енергетиката. Основните законодателни оферти от пакета „ Чиста сила за всички европейци “ обгръщат възобновимите източници, енергийната успеваемост, енергийния пазар и ръководството на Европейския енергиен съюз. През миналите шест месеца председателството работи интензивно и напредъкът по досиетата е важен “. Това сподели министърът на енергетиката Теменужка Петкова, представена от пресцентъра на Министество на енергетиката по време на присъединяване си в панела „ Европейски енергиен съюз “, част от Икономическия конгрес в Пловдив.

Амбициозният пакет „ Чиста сила за всички европейци “ включва законодателни оферти, ориентирани към опазване конкурентоспособността на Европа в прехода към декарбонизация. Успешно финализирани в границите на българското председателство бяха директивата за енергийната успеваемост, която планува индикативна цел за страните членки от 32.5% до 2030 година и директивата за сила от възобновими източници със заложен дял от 32% в крайното ползване.

Постигнахме общ метод и по регламента за ръководство на Агенцията за съдействие на енергийните регулатори като се обединихме към нуждата тя да е самостоятелна и да разполага с устойчива законодателна уредба. Приключихме работа и по основния правилник за ръководство на Енергийния съюз, който обезпечава гъвкава и надеждна рамка за климатична и енергийна политика.

„ Пакетът „ Чиста сила за всички европейци “ е основа за превръщането на Европейския енергиен съюз в действителност “, акцентира министър Петкова. По думите й финализираните енергийни досиета от българското председателство са изискване за гарантиране на пазарното развиване като главен мотор на енергийните политики на европейско ниво.

Енергийният министър срещна участниците в полемиката и с настоящото положение на енергийната инфраструктура в района на Западните Балкани.

„ Интегрирането на страните от района минава наложително през построяването на изчезналата инфраструктура. Работим интензивно с сътрудниците т Сърбия по реализацията на интерконетора сред двете страни. На 17-ти май в границите на срещата на върха Европейски Съюз - Западни Балкани бе препотвърдена политическата воля за въвеждане на плана в употреба през 2022 година Продължава интензивната ни работа и по газовата връзка с Гърция, която е измежду седемте предпочитани плана за Европейски Съюз ", сподели Петкова.

По думите й България е дала приноса си към развиването на Енергийния съюз по време на първото председателство на Съвета на Европейски Съюз.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР