По време на пандемията зимният сезон ще е сериозно предизвикателство

...
По време на пандемията зимният сезон ще е сериозно предизвикателство
Коментари Харесай

Бездомни трябва да платят PCR тест, за да бъдат подслонени

По време на пандемията зимният сезон ще е съществено предизвикателство за хората без заслон в Русе. Настаняването им тази година в Центъра за бездомни става единствено след изработен PCR тест за тяхна сметка. Те обаче не могат да си го платят и са обречени да останат на улицата, заяви Българска национална телевизия.

Над 150 са бездомниците в Русе, съгласно последното броене на доброволците от БЧК. Точната им численост никой не може да каже. Преди пандемията доста от тях получаваха топла стая и храна в приюта „ Добрият самарянин “, само че тази година настаняването става единствено при показване на негативен PCR тест. Бездомниците няма по какъв начин да го платят, а омагьосаният кръг се затваря от обстоятелството, че нямат и персонални лекари, които биха могли да им издадат направление за проучването.

Затова и за първи път тази година в приюта има 12 свободни места.

“Благодарение на Каритас сме заплащали тестванията на част от потребителите ”, заяви Камен Кънчев – шеф на Центъра за настаняване на бездомни хора в крайдунавския град.

Александър Мишев живее в центъра от няколко месеца и е измежду късметлиите, настанени с безвъзмезден тест.

“Нямам пари, обществено слаб съм, лежах в пандиза. Излязох си и нямам къде да пребивавам. Социалните ме видяха и те ме настаниха тука. PCR тест направиха и всичко върви обикновено ”, описа той.

За да се опази здравето на хората, се предлага да излизат единствено в избрани часове и в заявления да показват мястото, където отиват. В центъра се съблюдават всички противоепидемични ограничения, а всекидневно здравно лице мери температурата на настанените.

“Тези, които демонстрират някаква симптоматика, имаме една обособена обща стая ”, изясни Кънчев.

От регионалния действен щаб обмислят къде биха могли да изолират бездомните с ковид, които не подлежат на болнично лекуване. “Обсъждат се другите разновидности. Имаме настройката в идващите дни да излезем с вид по какъв метод ще се реагира при създалата се обстановка ”, увери Галин Григоров, регионален шеф на област Русе.

От центъра за настаняване на бездомни споделиха, че нямат условия за отделяне на два коридора за инфектирани с Коронавирус и здрави хора.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР