По време на пандемията цените на имотите в България скочиха.

...
По време на пандемията цените на имотите в България скочиха.
Коментари Харесай

Икономист: Високите цени на имотите у нас - балон

По време на пандемията цените на парцелите в България скочиха. "Жилищният пазар не в този момент от момента, а от последните 3 години е балон, " съобщи пред БНР икономистът проф. Красимир Петров.

"Нашият пазар е на равнища осезаемо по-високи от пика на предходния балон от 2008 година Няма по какъв начин специалисти да настояват, че един растеж на жилищата от 25 до трийсет и няколко % годишно не е балон.

Няма по какъв начин да опонират, че това не е пренагряване на пазара ", безапелационен бе той.

Макар и да няма упования през идващите година лихвите да тръгнат нагоре, това "не значи, че не би трябвало да се тормозим ".

"Когато човек взема ипотека, той не го прави за 1 или 2 години, а за 10-15-20 и повече години. И както е тръгнала към този момент инфлацията в България и в Европа, в случай че лихвите се качат с 3-4-5% от тук нагоре, и се удвоят заплащанията по ипотечните заеми, ще може ли кредитополучателят да обслужва двойна ипотечна сума ", запита той.

Проф. Петров разяснява още, че паричната маса се е нараснала с над 10 милиарда за последната година.

"Икономиката в дълбоката си основа е болна. Ние печатаме колосално количество пари, въпреки и в границите на закона. Това не може да продължава прекомерно дълго ", счита той.

Кредитният съветник Тихомир Тошев също не чака скорошно повишение на лихвите.

"Засега на българския пазар няма такава индикация, че лихвите ще тръгнат нагоре. Депозитите нарастват - към този момент са над 65 милиарда лева - в това време раздадените ипотечни заеми са под 13 милиарда лева, потребителските заеми също са под 13 милиарда лева

Т.е. имаме свrъхликвидност в банковата система, много конкурентна среда и аз персонално не чакам през идната година придвижване на лихвите в посока нагоре.

Естествено, те не всеки път ще останат толкоз ниски. Лихвите по депозитите не всеки път ще стоят нула ", разяснява той.

Но към този момент, счита още Тошев, пазарът на жилищни парцели е "изключително постоянен ", въпреки и "доста парещ ". "Все още това не наподобява като балонно търсене и не е притеснително ", споделя той.

Експертът съобщи още, че влизането ни в еврозоната ще подсигурява, че "лихвите ще се запазят положителни, ниски и близки до средноевропейските ".

Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР