По време на пандемията българинът предпочита повече да спестява вместо

...
По време на пандемията българинът предпочита повече да спестява вместо
Коментари Харесай

Българите спестяват през пандемията

По време на пандемията българинът избира повече да икономисва вместо да харчи поради несигурността в утрешния ден, твърди икономистът Георги Вулджев.

" По-скоро статистиката е, че се икономисва повече сега и това е обикновено, като реакция на икономическа неустановеност. Когато има затворени бизнеси и хората имат по-малко благоприятни условия да харчат по този начин или другояче, и са несигурни какво ще се случи с работните им места, те икономисват повече.

Проблемът е, че те го вършат в депозити, в банкови депозити, които не са най-оптималният вид. И тук още веднъж си личи тази разлика сред междинната класа и работническата, и богатите, че те не са възползват от същите принадлежности за спестявания, като богатите - вложения в капитал, акции. И надлежно техните спестявания носят доста по-ниска възвращаемост и даже са на загуба ", сподели Георги Вулджев.

Георги Вулджев предизвести, че харчовете на държавното управление за преодоляване на икономическата рецесия не са ефикасни и предложи незабавни ограничения за поощряване на бизнеса за откриване на нови работни места.

" Харченето на пари единствено по себе си нищо няма да реализира. Първо, тъй като е доста по-неефикасно, доста по-неефективно, само че и страна като България е пословична с неефективността на държавните си разноски. А освен и ние. Това важи за целия свят, просто в разнообразни степени. Изходът от рецесията е в действителност да се търси политика, може би посредством инструментите на данъчната политика или посредством други принадлежности, която да подтиква вложенията в частния бранш, тъй като те би трябвало да се възстановят, с цел да може още веднъж да стартира основаването на работни места. Това е основното ", сподели Вулджев.

Икономическият анализатор Владимир Каролев предизвести, че с отпечатване на пари рецесията единствено ще се задълбочи, ще скочи и скритата инфлация.

" От рецесия не може да се излезе с отпечатване на пари. С отпечатване на пари единствено се основава бъдеща инфлация и бедните ще " изядат дървото ", извинявайте, че го споделям това, посредством налог инфлация, който не се вижда, само че той е най-опасният налог. Поради което, с цел да се излезе от рецесията, би трябвало политиците да схванат, че от вируси се умирало и ще се умира и да отворят бизнеса, тъй като няма по какъв начин да се възвърне стопанската система и на България, и на света. Не става с отпечатване, става с работа ", съобщи Каролев.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР