По време на пандемия едва ли има човек, който да

...
По време на пандемия едва ли има човек, който да
Коментари Харесай

Доктори съветват - да повишим имунитета с пробиотици

По време на пандемия надали има човек, който да не се е замислил по какъв начин да се защищити. Природата е измислила неповторим и комплициран механизъм да ни отбрани. Имунната ни система е удивителна със своята дарба да ни защищава от разнообразни причинители на болести. Защо обаче тя при някои хора работи добре и те изкарват всичко " на крайник ", а други непрекъснато са заболели? Много аргументи като стрес, погрешно хранене, огромни натоварвания, продължителен дефицит на сън и липса на придвижване могат да намалят имунитета. Независимо дали става дума за повтаряща се банална „ простуда “, грип, алергии, астма или обстановка на пандемия, би трябвало да осигурим тласък на имунната си система през цялата година.

Как да го реализираме?
Има доста разнообразни способи да създадем това – банкет на пресни плодове и зеленчуци, спорт, пълностоен сън и отмора, банкет на мултивитамини. Отвсякъде ни залива информация за супер храни и добавки – на кого да се доверим? Има ли обезпечена рецепта?

Какво споделят учените?
Най-голямата част от имунната ни система (около 80%) се намира в червата. Микробиомът, или бактериите в червата, се състои от трилиони разнообразни типове бактерии. Той работи дружно с имунната система на организма, с цел да ни отбрани против болестотворните бактерии. Поддържането на верния баланс на микробите в червата - на положителните и неприятните бактерии, освен оказва помощ за чревното здраве, само че може да бъде мощен съдружник за основаване на здрава и мощна имунна система. Много са аргументите, които могат да нарушат този баланс, какво да вършим?

Тогава на помощ идват пробиотиците.

Пробиотиците са потребни бактерии, които подкрепят храносмилането и усвояването на питателните субстанции. Когато работят ръка за ръка с червата ни и с техните имунни кафези, имунната ни система стартира да реагира като щит против болестотворните нашественици. Затичваме се към аптеката и още веднъж пред нас стои алтернатива.

Кой от всички пробиотици е най-подходящият за нас?

Зададохме този въпрос на един от най-изтъкнатите гастроентеролози проф. доктор Красимир Антонов, ето и неговото експертно мнение.

Проф. доктор Красимир Антонов, дмн от Клиниката по гастроентерология на УМБАЛ Св. <Иван Рилски>, София е измежду най-изтъкнатите гастроентеролози в България. Председател е на Българското сдружение по гастроентерология, гастроинтестинална ендоскопия и абдоминална ехография; член е на Европейската асоциация за проучване на черния дроб (EASL) и е приключил сполучливо редица интернационалните специализации.
" Пробиотиците са добавки към стандартната медицина, само че никога нейни заместители. Избора на подобаващ пробиотик е предизвикателство. Пробиотиците би трябвало да дават отговор на избрани критерии, като потребителите би трябвало да избират артикули, за които има научно и/или клинично потвърдени функционални характерности. “

На първо място да е с български генезис – локалните пробиотични бактерии от епохи са в тесни другарски връзки с телата ни, намират се в обичайните ни храни и в нашата природа.

Друго значимо изискване е пробиотиците да са формирани от няколко типа бактерии и в задоволително количество, да има научни доказателства за тяхната изгода, да доближават жизнеспособни до червата, което се подсигурява от метода на произвеждане.

На база последните научни открития в региона на пробиотиците е основана нова генерация пробиотик - LaсtoFlor®Opti 6 от Kendy Pharma – водеща българска компания с дълготраен опит в производството на пробиотици.

Разработен на база варианти с натурален генезис (не-генно модифицирани), непосредствено изолирани от екологични ниши на българската природа, LaсtoFlor®Opti 6 съдържа 6 типа лиофилизирани бактерии с висока бионаличност - 10 милиарда в 1 капс. и био пребиотик инулин. Включени в стомашно-устойчиви DR капсули, които ги защищават, пробиотичните микроорганизми могат да проявят своята биологична интензивност в цялото си количество.

LaсtoFlor®Опти 6 е натурален активатор на имунокомпетентните кафези в чревната лигавица. In vitro опити е потвърждават подтискане на провъзпалителни цитокини (TNF-α, IL-6) и стимулиране секрецията на антивъзпалителния цитокин IL-10.

В обособена in vitro моделна система е открита и дарба на L. plantarum LLP-2L & LLP-4B и трите варианта бифидобактерии от състава на LaсtoFlor®Opti 6 да образуват биофилм. Образуването на биофилм дава опция на вариантите да устояват на изискванията от заобикалящата ги среда и подсигурява сполучливото им заселване в червата.

Множеството потребни бактерии във формулата на LaсtoFlor®Opti 6 дейно противодействат на болестотворните микроорганизми, причинители на инфекции в червата и пикочнита пътища - Е.coli UPEC; Е.coli EPEC, Klebsiella pneumoniae; Pseudomonas aeruginosa; Proteus mirabilis; Salmonella typhimurium, Bacillus cereus, Staphylococcus aureus и Candida albicans, посредством синтез на антимикробни субстанции (бактериоцини).

Сложните и динамични взаимоотношения, които съществуват сред чревната лигавица, потребните бактерии и имунната система са и ще бъдат обект на клинични изпитвания, в които и Кенди Фарма има принос дружно с здравното съсловие в България със лични разработки и осъществяване за по - цялостно познание върху потребното деяние на българските варианти млечно-кисели бактерии.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР