По време на откриването на изложбата на Регионалния исторически музей

...
По време на откриването на изложбата на Регионалния исторически музей
Коментари Харесай

Цвета Караянчева връчи на кмета Панов решението на НС за Велико Търново

По време на откриването на изложбата на Регионалния исторически музей на тематика „ Учредителите. Търново и българската държавност “, отдадена на живота и делото на първите български законотворци, ръководителят на 44-то Народно заседание Цвета Караянчева връчи на кмета на Велико Търново Даниел Панов решението, с което Народното събрание утвърди предлагането на инициативния комитет старопрестолния град да бъде разгласен за историческа и духовна столица на България. С този акт, на 15 април 2019 година в музея „ Възраждане и Учредително заседание “, Велико Търново публично получи признанието на Народното събрание (НС) в навечерието на 140-та годишнина от приемането на Търновската конституция.
" За мен е чест да съм в могъщата българска твърдина Велико Търново – цитадела на българския народен дух, столица на славните Асеневци, градът на св. Патриарх Евтимий, на Търновската конституция, на оповестяването на Независимостта на България “, съобщи ръководителят на 44-о Народно заседание Цвета Караянчева.
" Това публично самопризнание ни носи наслада и горделивост, отговорност и нови хоризонти. Благодаря на обществениците от Инициативния комитет, с които се обединихме и предложихме признание на това, което още преди 140 години Драган Цанков е изрекъл по време на Учредителното заседание. Благодаря на госпожа Цвета Караянчева, че ни повярва, на Народното събрание – че единомислещо поддържа предлагането, на депутатите Станислава Стоянова, Клавдия Ганчева, Станислав Стоянов, доцент Милен Михов, Симеон Симеонов – че въпреки да са от разнообразни партии, го опазиха в Пленарна зала. Нека продължаваме да бъдем единни и да работим дружно за новите хоризонти на Велико търново “ - сподели кметът Даниел Панов. Тай разяснява, че няма великотърновец, който да не е разчувствуван и горделив от решението на Народно събрание за оповестяване на града за историческа и духовна столица на България.

Изложбата от артефакти на първите български законотворци беше оценена високо от Цвета Караянчева, кояго разяснява, че Търновската конституция е извънредно прогресивна за своето време. „ Много съм разчувствана, тъй като да се докоснеш до тези реликви в днешно време е огромна чест “ - сподели още ръководителят на Парламента.
„ Изложбата ни връща към хората, които са взели решенията за демократичния път на България, начертан с Търновската конституция. Най-важното е, че нашите предшественици са били единни и точно поради това следосвобожденска България, посредством своята първа конституция, се трансформира в европейска страна, защитаваща главните човешки свободи, права и отговорности Нека нашите съграждани и посетители посетят изложбата – обърна се с покана към всички Даниел Панов.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР