По време на опита за 55-часово бягане, Краси Георгиев ще

...
По време на опита за 55-часово бягане, Краси Георгиев ще
Коментари Харесай

Ултрамаратонецът Краси Георгиев: Надявам се да не халюцинирам


По време на опита за 55-часово тичане, Краси Георгиев ще би трябвало да се бори с доста фактори, които ще въздействат както на физиката, по този начин и на душeвността му. Той и екипът му имат упования за евентуални проблеми, само че никой не е в положение да планува какво тъкмо ще се случи за повече от две денонощия.

Спиранията ще бъдат лимитирани до най-малко - единствено когато е безусловно належащо и ще траят не повече от няколко минути, с цел да не се губи ритъма и мотивацията. Въпреки сериозната подготовка, сходно физическо натоварване неизбежно води до извънредно безсилие и тъкмо там стартира психическата битка.

Ето и какво би могло да се случи с тялото:

Проблеми с опорно-двигателния уред – напълно разбираемо, няма по какъв начин едно маратонско тичане да премине без възпаления на стави и мускули. Възпаленията могат да преминат през разнообразни етапи и надлежно би трябвало да бъдат третирани по друг метод.

Дехидратация - поддържането на водно-солевия баланс, равнищата на натрий и работата на бъбреците е от извънредно значимост, тъй като както всички знаем, организмът може да издържи без вода пъти по-малко време, в сравнение с без храна. При спортисти, подложени на сходни натоварвания, е даже още по-важно, тъй като водата и солите контролират размера на кръвта и подкрепя работата на мускулите.

Стомашно-чревни проблеми – качеството и уравновесеното количество храна би трябвало както да дадат сила на тялото, по този начин и да бъдат добре понесени от храносмилателната система. При предното 36-часово предизвикателство, Краси е имал сериозен проблем със стомаха, което този път екипът се надява да бъде избегнато с наличието на готвач на терен.

Сърцето – напълно естествено, кръвното налягане и пулсът също са параметри, които би трябвало да бъдат следени за нарушавания.

Липса на сън – Краси е от спортистите, които не желаят да спят по време на тестване, по тази причина в „ 55 часа “ спиранията за сън ще са сведени до най-малко и като брой и като времетраене. Важно е да спи по толкоз, че да не влиза в дълбоката фаза на съня, от която след това активирането за тичане е извънредно мъчно. Всичко това значи безусловно, че за 55 часа, той ще има няколко минути сън.

Мозъкът обаче е този орган, който кара тялото да продължава и по-сериозните провокации са тези пред мозъка и душeвността. За това време Краси може да изпита три пъти неща, които други биха изпитали един път в маратон. Може да се мине през доста положения. Едно от забавните е така наречен „ рънърс хай “ – въпреки и рядко срещано при бегачите, това е миг, в който се отнасяш дотам, че цялото тяло безусловно включва на автопилот. Ако се стигне до това, спортистът би трябвало да се следи и балансира от екипа и пейсърите, които в този миг бягат дружно с него.

В случая на Краси, той ще бъде подсилен от пейсъри от Маратон Пловдив, които ще се грижат за мотивацията, темпото и ще внимават за всевъзможни външни фактори, които могат да окажат въздействие и да доведат до непредвиден проблем. Друга специфичност са паразитните мисли, които при дълготрайно безсилие се ускоряват и могат да доведат спортиста до положение, в което психическия и оттова - физически провал да станат факт. Тук оказват помощ трикове като самозалъгване и визуализации, които да отведат мислите в друга посока.

Предизвикателството „ 55 часа “ започва на 28-ми септември в 10 часа сутринта от Гребната база в Пловдив, ще премине около река Марица, с цел да откри своя дом за повече от две денонощия в Цар-Симеоновата градина в центъра на града, където да се трансформира в „ Празник на мотивацията “ - част от програмата на " Пловдив - Европейска столица на културата 2019 ".

Краси Георгиев е бегачът-ултрамаратонец, който непрекъснато изненадва с на пръв взор непостижимите цели, които си слага. Краси Георгиев е впечатлявал с достиженията си на едни от най-трудните ултрамаратони в света, измежду които определяният за най-тежък в света - Бедуотър 135 в Долината на гибелта в Съединени американски щати. Наред с провокациите, Краси поддържа и значими дела. С последното си събитие “36 часа ” той събра пари за 26 деца, преборили онкологични болести, които отпътуваха за “Игри за спечелили ” в Москва, където завоюваха 27 медала.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР