По време на кризи знанието не боледува, споделя Филип Анастасиу,

...
По време на кризи знанието не боледува, споделя Филип Анастасиу,
Коментари Харесай

HR екипът остава дясната ръка на работодателя

По време на рецесии знанието не боледува, споделя Филип Анастасиу, член на УС на Българската асоциация за ръководство на хора (БАУХ)*, който е и измежду създателите на най-новия план на асоциацията – Тренинг академия за HR експерти

 

- Заради COVID-19 опциите за развиване в която и да е сфера наподобяват изгубени. Така ли е?

- Ни минимум. Всяка рецесия води до разбърквания в статуквото, а това отваря нови благоприятни условия. Развитие ще има, само че не за всички. Колкото по-гъвкави, адаптивни и отворени за учене са хората, толкоз по-големи шансове ще имат. Важно е да се каже обаче, че професионалното и личностното развиване лишават време. Голяма неточност е, в случай че се гледа на него като на развой, който може да бъде стартиран единствено когато има потребност от него. В учене и развиване би трябвало да се влага непрекъснато, с цел да можеш да се възползваш от новите познания във всеки един миг. В обстановка на рецесия печеливши излизат тези, които са си създали вложенията в хора в точния момент.

- В момента вие работите върху Тренинг академия на HR асоциацията. Какво предизвика концепцията за основаването ѝ?

- Тренинг академията е естествено обвързвана с задачата на БАУХ. Ние съществуваме, с цел да подкрепяме и развиваме експертите, които дават отговор за ръководството на хора. От години развиваме конгреси и механизми, които предизвикват обмяната на опит сред хората и менторството. Единственото, което ни липсваше, беше формалното учене и Тренинг академията идва да запълни тази празнота.

- На какъв стадий сте в реализирането на плана?

- Рамката на Тренинг академията са професионалните стандарти на асоциацията. Те дефинират тематиките, а самите образования ще се създават и водят от експерти в съответната област. В момента сме определили модулите и сме оповестили конкурс за създаване на наличие. Той е отворен за всички – както за компании, по този начин и за експерти в региона на ръководството на човешките запаси. Освен по-висшата цел да подкрепяме развиването на сътрудниците, с този план ние даваме и спомагателна поддръжка за бизнеса на консултантите в България. Вярваме, че в тези предизвикателни за всички времена, в които пазарът евентуално ще се свие и фирмите ще спестят някои от разноските си, Тренинг академията може да бъде платформа, която да донесе доходи на компаниите, които вземат участие в нея.

- Какви са вероятните сюжети за развиване на този план – какво да чакат членовете на HR гилдията и доколко той е еластичен към обстановката сега?

- Тренинг академията е замислена като нещо, което ще се развива с времето, и персонално на мен не ми се желае да жертваме дълготрайното ѝ развиване поради обстановката през днешния ден. Специалисти по ръководство на хора ще има и на следващия ден и те ще имат потребност от поддръжка. В същото време не може да си затваряме очите за действителността и е допустимо да се наложи да проявим еластичност в проектите си или в методите, които използваме. Това не би трябвало да ни тормози изключително – образованието е една от сферите, които относително елементарно и пълноценно може да се организират и отдалечено. На този стадий най-важно е да притеглим задоволително опитни специалисти, подготвени да споделят знанията си с по-младите сътрудници, а по-късно, имам вяра, че ще намерим решение на всевъзможен тип трудности, които ще се изправят пред нас. Знанието не боледува, тъй че Тренинг академията ще излезе здрава от тази обстановка.

- Каква е инвестицията на БАУХ в плана и какви са упованията за развиване на академията в дълготраен проект?

- До момента в плана са взели присъединяване над 20 души, които са вложили своя труд безплатно в името на основаване на благоприятни условия за учене за членовете на асоциацията. Това е най-големият запас, който имаме. Оттук нататък обаче това няма да е задоволително и ще е належащо да влагаме и финансов запас, защото би трябвало да създадем артикул, който да отговори на високите упования. Дългосрочно Тренинг академията ще поддържа и друга активност на Българската асоциация за ръководство на хора – Сертификационната стратегия. В момента в тази стратегия ние предлагаме на претендентите за сертификация менторство, а отсега нататък ще предложим и образование, с което да се приготвят по-ефективно за процеса на узаконяване.

- С какво Тренинг академията ще бъде потребна на работодателите?

- Пандемията от COVID-19 и последвалата рецесия сподели на бизнеса какъв брой са му нужни положителни експерти по човешки запаси, а на експертите – какъв брой доста нови неща има да учат. Българският пазар на труда е доста динамичен и с доста структурни проблеми. Всички работодатели към този момент са наясно с потребността от преквалификация и повишение на уменията на чиновниците. „ Човешки запаси “ са дясната ръка на мениджмънта в този развой и инвестицията в тях би трябвало да бъде първа стъпка към повишение успеваемостта на хората в една организация.

***

Българската асоциация за ръководство на хора (БАУХ) е платформата за шерване и развиване на експертите по ръководство на човешки запаси в България. Асоциацията е основана през 2000 година, с цел да развива най-хубавите професионални практики в ръководството и развиването на човешкия капитал. Работи за подкрепяне и развиване на експертите в региона на ръководството на човешките запаси, издигането на статута на специалността и установяването на високи стандарти в работата, съизмерими със международните HR трендове. БАУХ е единствената професионална организация, която събира HR гилдията, употребявайки разнообразни формати и високо експертно наличие, с цел да подкрепи процесите, протичащи в нея – надлежно да поддържа бизнеса в постигането на неговите цели. БАУХ е член на Европейската асоциация за ръководство на хора (ЕАРМ) и на Световната федерация на асоциациите за ръководство на човешки запаси (WFPMA). За повече информация: www.bapm.bg

Екатерина Тонова. Интервюто е оповестено в новия брой на списание " Мениджър ", който към този момент е на пазара
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР