По време на Коледните пости не е разрешено яденето на

...
По време на Коледните пости не е разрешено яденето на
Коментари Харесай

Защо ядем шаран на Никулден?

По време на Коледните пости не е позволено яденето на скотски артикули. Риба се позволява само на Никулден - 6 декември.

На празничната трапезата наложително би трябвало да има риба, чието тяло е покрито с люспи. По традиция рибата би трябвало да е шаран .
 шаран iStock/Getty Images
Според легендите в дъното на лодката на риболовец се отворила дупка, която Свети Николай затворил с шаран. От тогава се счита, че шаранът е жертвена риба, а последният улов се принася в жертва на светеца. Ето за какво шаранът се приема за наложителната риба на този празник.

Традиционното ядене, което нормално се подготвя, се назовава рибник - шаранът се цялостни с ориз, лук, орехи, стафиди и булгур, след което се увива в квасено тесто и се пече. Освен него, домакинята замесва ритуален самун, който е декориран с фигура на риба, лодка или различен алегоричен облик, характеризиращ светеца.-->
 
Днес доста хора заменят шарана с друга едра риба. Освен рибник се подготвя и богов самун.
 рибник iStock/Getty Images
Преди да стартира празничната вечеря погачата и рибника се разчупват от най-възрастния представител на рода и част от храната се раздава из махалата за здраве и " с цел да пази свети Никола моряците и риболовците от беди и корабокрушения. "

Легендата споделя, че светецът спасявал моряци, поради което е получил властта си над моретата и морските урагани. Поради тази причина лодките и корабите не плуват в намерено море на този ден, а и също с него се закрива есенно-зимния лов на риба и по този случай моряците, риболовците и фамилиите им вършат огромно пиршество с рибни ястия.

Костта от главата на шарана се резервира, защото съгласно националните вярвания има магическа лечебна мощ. Тя е с формата на кръст и се назовава още " кръхче " или " дъна ". Майките я пришивали на шапките на дечицата си, с цел да ги пази от заболявания и уроки. Вярвало се, че предпазвала и дома от несгоди.

Трябва да се внимава да не падат люспи от рибата на земята, тъй като е на неприятно, а в случай че я настъпите можете да се разболеете. Доброто вярване споделя, че в случай че сложите от люспите в портфейла си, ще ви е на пари.
 риба iStock/Getty Images
Трапезата не се подвига през целия ден. На нея може да има жито, фасул, чушки с ориз, варена царевица, постни сърми.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР