По време на жестоките горещини и сушата, които през последните

...
По време на жестоките горещини и сушата, които през последните
Коментари Харесай

Единствените победители от сушата във Франция - производителите на сол

По време на жестоките горещини и сушата, които през последните седмици изсушиха френската провинция, една група се оказа насилствен победител: производителите на сол в северозападния район Геранд.

Снежнобялата сол Fleur de Sel ( "цветето на солта "), която кристализира на повърхността на водата, е една от най-фините соли на международните пазари и се продава на дребно в Съединените щати по над 100 $ за кг.

С повишението на температурите през последните месеци и съвсем изчезналите превалявания, които форсираха изпарението на солената вода в района, производството набъбна внезапно.

"Вървим към рекордно произвеждане ", споделя производителят Франсоа Дюран, който работи в солниците от повече от 20 години, представен от БГНЕС.

Производството на морска сол през последните 10 години е било приблизително към 1.3 тона на солница, само че тази година добивът е съвсем двойно по-голям - 2.5 тона, споделя той.

Той признава, че това го прави един от дребното краткосрочни печеливши от изменението на климата, до момента в който елементи от страната се борят с горските пожари и дефицита на вода. "Може да се каже, че да. За страдание ", продължава той. "Ясно е, че това е добре за нас. "

В района, който е по-известен с изменчивото си атлантическо време, повече от 40 дни непрекъсната слънчева светлина и леки ветрове значат нищожна отмора за работещите на солниците, споделя работничката Одри Лойер.

Това е уморителен труд - под жаркото слънце служащите карат колички по тесните кални стени, които разделят всеки басейн, и изстъргват морската сол от дъното на равнината, употребявайки способи и принадлежности, които съвсем не са се трансформирали през последните повече от четири века. В процеса на събиране на реколтата не се позволява потреблението на машини.

"Работниците са изтощени ", споделя Матилд Берже, производител на сол, който държи локален магазин. "В равнините не е имало задоволително дъжд, с цел да се оправдае почивката. "

Бержие също по този начин се тормози, че интензивното движение, което се постанова поради безкрайното слънце това лято, е неустойчиво, защото се притеснява, че нежните кални структури, в които се изпарява морската вода, може да не устоят на такава усилена работа година след година.

Когато слънцето най-сетне залезе за тазгодишния рекорден сезон, производителите на сол в района може да се чудят какво да вършат с цялата сол, в случай че непрекъснатите горещини станат норма. Няколко аграрни стопани обявиха пред Ройтерс, че към този момент разполагат с запаси за идващите няколко години.

"Някои от тях към този момент стопираха да работят през този сезон ", споделя Берже.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР