По време на жегите хората със сърдечно-съдови заболявания задължително трябва

...
По време на жегите хората със сърдечно-съдови заболявания задължително трябва
Коментари Харесай

Жегите са ад за сърцето, вижте как да го опазите

По време на жегите хората със сърдечно-съдови болести наложително би трябвало да заобикалят излизането на открито. Съветвам да излизат единствено заран рано и вечер след 19 часа. Особено внимателни би трябвало да бъдат хронично болните. Това сподели доктор Емилия Маринова, кардиолог от Военномедицинска академия.
Здравите хора понасят високите температури, само че и те не са застраховани от тяхното въздействие. Голяма част от хората реагират на високите температури с намаляване на кръвното налягане. Кръвното налягане пада, тъй като топлината уголемява съдовете. При една по-малка част от хората обаче кръвното налягане се покачва. И в двата случая е наложителен чест надзор на кръвното налягане и когато при хора с закрепени лечения кръвното налягане пада вследствие на жегите, е нужна промяна на лечението, т.е. медикаментите би трябвало да се понижат малко и това става единствено от наблюдаващия кардиолог, не своеволно. Когато пък на фона на своите лечения хората стартират да покачват своето налягане, лечението би трябвало да се укрепи. Това става отново от наблюдаващия кардиолог с чест надзор на кръвното налягане – минимум два пъти денем, изясни доктор Маринова.
По време на горещините зачестяват синкопите. В резултат на високите температури се уголемяват съдовете, кръвното налягане рухва, на пациента му мръква пред очите, избива студена пот по лицето и тялото. Рефлекторно, с цел да навакса своята работа, сърцето форсира активността си, с цел да може да зареди всички органи и системи, налице е и интензивен пулс. В такава обстановка човек колабира с или без загуба на схващане. Задължително, с цел да се окаже първа помощ в тази ситуация, човек би трябвало да легне, главата би трябвало да е ниско, да се напръска със студена вода, да се сложат мокри кърпи на главата и на гърдите, на подмишниците и да бъде превозен до най-близкия незабавен център за обзор, съобщи специалистът.
По думите й и младежи не са застраховани от топлинни удари, само че те засягат по-често възрастните и хронично болните.
Топлинен удар човек може да получи, даже когато е на сянка. Все отново би трябвало да се заобикаля стоене на слънце – би трябвало да се стои на сянка, да се одобряват доста течности – 30 мл на кг тегло. Т.е. един възрастен човек би трябвало да изпива над 2 литра вода. Разбира се, не би трябвало да се пият ледени и газирани питиета – би трябвало да се пият хладки чайове и вода с умерена температура, посочи доктор Маринова.
Тя акцентира, че в горещините не е целесъобразно да се пие кафе и алкохол.
Д-р Маринова изясни, че внезапните температурни съмнения въздействат на организма. Тогава сме още по-склонни към вирусни инфекции. Общото изстудяване на организма снижава имунитета и човек е по-склонен към всевъзможни типове инфекции. Затова облеклото би трябвало да е съобразено с температурите на открито, сподели кардиологът.
В летните жеги би трябвало да съобразим и храненето – предлагат се салати, студени зеленчукови супи. Трябва да се заобикаля пърженото, тежките меса, а да се наблюяга главно на постна храна, добави тя.
На плаж би трябвало да се върви по-рано заран, предиобед и привечер. Категорично не предлагаме обедното излагане на слънце, даже и на морето. За планината няма ограничавания – там човек може да прекара целия ден навън, сподели още доктор Емилия Маринова.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР