По време на жегите е трудно да изберем каква храна

...
По време на жегите е трудно да изберем каква храна
Коментари Харесай

Как да се храним през лятото

По време на жегите е мъчно да изберем каква храна да консумираме. След като отмине първичната наслада от първите слънчеви лъчи, доста хора са измъчвани от загуба на вкус, а това може да ви накара да се чувствате недобре в горещото време, написа Daily Telegraph, представено от Profit.bg.

Британското издание разгласява лист с храни, които ще ни оказват помощ да се оправим с лекост с горещата вълна, и храни, които да заобикаляме. Преди всичко обаче пийте доста вода, когато времето е горещо, с цел да наваксате изгубените течности посредством изпотяването. Освен че е апетитен плод, тя е идеална за пикници и барбекюта, защото съдържа хранителното вещество ликопен, което защищава от излагането на слънцето. Ликопенът е пигментът, който обезпечава яркочервения цвят на плодовете и зеленчуците.

Други източници са доматите, изключително сготвените, папаята, розовият грейпфрут и гуавата. Ягодите са червени, само че те получават цвета си от друга съставна част, друга от ликопена. Зеленчуци като маруля, краставица, целина и репички се състоят от 95% вода. Яжте ги в горещи дни, с цел да достигнете целесъобразните осем чаши вода дневно. Така ще бъдете хидратирани и свежи. Ягодите и тиквичките също съдържат доста вода.

Въпреки че евентуално жадувате за леденостудени питиета, топло пиво ще ви помогне да регулирате телесната си температура. Чаят е лек диуретик, само че потенето и по-важното, изпаренията при потенето, е един от основните детайли за моделирането на телесната температура и поддържането на топлинния баланс. Заради повишения ресурс от топлота в резултат на пиенето на гореща напитка, се стига до обезщетително повишение на цялостното произвеждане на пот, което надвишава първичната топлота, получена от горещата напитка.

Да, разочароващо е. Макар че престоят в градината с бутилка от обичаното ви вино може да наподобява като съвършения метод да прекарате времето си в жегите, алкохолът може да докара до дехидратация, изключително при рискови метеорологични условия. Той работи като мощен диуретик, който ви кара да уринирате повече след пиянство, а това значи, че се дехидратирате. Подобно на алкохола мангото работи като диуретик, тъй че би трябвало да бъде избягван, когато температурите на открито са високи. Хубаво е да избягвате също копър, артишок и аспержи по същите аргументи.

Когато се появи слънцето, доста от нас инстинктивно палят барбекюто, само че в горещините това би трябвало да се заобикаля. Храносмилането на протеина в месото изисква доста сила, създавайки топлинен развой, наименуван „ термогенезис “.
 Експерти предлагат да се насочвате към храни с малко протеини. Разграждането на протеините изисква от 50 до 100% повече сила спрямо въглехидратите, тъй че внимавайте с месото, поучават експертите. Може да си мечтаете за студена близалка, само че тя може повече да ви навреди, в сравнение с да ви помогне. Приемането на студени храни в действителност покачва телесната температура, защото тялото ви компенсира бързото изстудяване, провокирано от студените храни.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР