По време на извънредното положение социалните мрежи бяха образно казано

...
По време на извънредното положение социалните мрежи бяха образно казано
Коментари Харесай

Явор Колев: Социалните мрежи бяха залети с фалшиви новини

По време на изключителното състояние обществените мрежи бяха нагледно казано залети с подправени или съмнителни разгласи за продажба на маски и дезинфектанти. Десетки бяха изявленията с подправени вести за епидемиологичната конюнктура в страната. Това съобщи в изявление за „ Правен свят “ Явор Колев, шеф на отдел " Киберпрестъпност " към ГДБОП.

„ Десетки бяха изявленията с подправени вести за епидемиологичната конюнктура в страната, Европа или разнообразни елементи на света. Съвместно с нашите интернационалните правоохранителни сътрудници от целия свят и доста постоянно в съгласуваност с Европол, успяхме сполучливо да спрем или обезвреждаме подправени вести за пандемията в обществени мрежи или фишинг известия, водещи към троянски коне “, описа Колев.

По думите му по време на изключителното състояние у нас е имало осезателен растеж на киберпрестъпленията в България с към една трета. „ Почти половината от този растеж бяха хакерски офанзиви, ориентирани към корпоративни мрежи, за промишлен шпионаж и изнудване. Останалата част пък бяха съвсем по равно разпределени сред интернет измами, най-много посредством SPAM известия и нов тип офанзиви за заразяване на компютри и мобилни телефони, с измами във връзка приложения от типа карти или вести за ковид “, изясни той.

„ Хакерите ловко използваха страха на хората и желанието им за осведоменост и изобретиха нови похвати и принадлежности, с цел да ни откраднат персоналната информация и най-много пари “, сподели Колев.

Непосредствено след въвеждането на изключителното състояние хиляди български компании бяха изправени пред предизвикването по най-бързия метод да минат в режим хоум офис. „ Това ги принуди небрежно и без нужното донастройване да разрешат далечен достъп до техните вътрешни корпоративни мрежи. Голяма част от бизнеса употребява остарели приложения или способи, което за жалост беше употребявано сполучливо от хакерите. От друга страна онлайн извършването на покупки и разплащанията също белязаха покачване, а това ускори интереса на киберпрестъпниците към компрометиране на тези платформи. Опитите за навлизане и кражба на информация от платформи за извършване на покупки и разплащания, даже и несполучливи, също белязаха покачване “, добави Колев.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР